Εντός του στόχου διαμορφώθηκε η εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο. Ωστόσο μια μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από το ΠΔΕ οδήγησε σε συνολική υστέρηση εσόδων και σε χαμηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ έναντι 729 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 και στόχου 1,269 δισ. ευρώ φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,055 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αντιθέτως παρατηρήθηκε υστέρηση στο πεδίο των εσόδων λόγω του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Και τούτο καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υπήρχαν εισροές κονδυλίων κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγγραφούν στον μήνα Φεβρουάριο (καλύπτουν ένα μέρος της υστέρησης των 644 εκατ. ευρώ). Συνολικά στα έσοδα η υστέρηση διαμορφώθηκε στα 645 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξημένες ήταν και οι δαπάνες, κατά 132 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μία από τις αιτίες ήταν η συμμετοχή του κράτους στο swap της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης δόθηκαν επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ, οι οποίες όμως θα μετρήσουν εθνικολογιστικά στο 2019 (σ.σ. πέραν των 150 εκατ. που δόθηκαν το 2019).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης