Μόλις ένα 24ωρο μας χωρίζει από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις νέες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, με ισχύ, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Το νέο μοντέλο επιδότησης θα αφορά όλους, για τις πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά κλιμακωτή. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα:

  • 1η κλίμακα: Με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο.
  • 2η κλίμακα: Με κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα η ενίσχυση θα είναι μειωμένη
  • 3η κλίμακα: Πάνω από τις 1000 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση θα είναι η μηδαμινή.

Μάλιστα, σχεδιάζεται για όσους βρίσκονται στη 2η και 3η κλίμακα και μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με το 2021, να λαμβάνουν μεγαλύτερη επιδότηση. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κρατηθεί η τιμή στη κιλοβατώρα για τον καταναλωτή στα 15 λεπτά.

Ο τιμοκατάλογος του Οκτωβρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν μεταξύ των 60 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και των 68 λεπτών.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, που αφορά συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι μία μίξη κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών του ευρώ. Η τιμή αυτή είναι μεν αισθητά αυξημένη από το κόστος που είχε πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), ωστόσο με την ενίσχυση θα απορροφηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της ανατίμησης.

Power Pass

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί και το επίδομα ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση, καθώς ισχύουν οι προηγούμενες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης