Την άμεση επαναφορά της καταβολής του επιδόματος στέγασης κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών κατοικιών, και όχι των ενοικιαστών τους, ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και προς τη διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ κα. Ξένια Παπασταύρου, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη συμπεριφορά πολλών ενοικιαστών, αλλά και ως μέσο εξασφάλισης και για το ίδιο το Δημόσιο, της επίτευξης του σκοπού του επιδόματος αυτού, που είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης στέγασης των ενοικιαστών και των οικογενειών τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι αυτό καθίσταται σήμερα απόλυτα αναγκαίο γιατί η ισχύουσα διαδικασία της καταβολής του προς τους ενοικιαστές, έχει ως αποτέλεσμα τις εντονότατες διαμαρτυρίες των εκμισθωτών κατοικιών για το ότι, εκτός από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, υφίστανται και σημαντική καθυστέρηση ή και άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από ενοικιαστές που, ενώ έχουν ήδη εισπράξει το στεγαστικό επίδομα, καθυστερούν να τους καταβάλουν το μίσθωμα ή και αρνούνται πλήρως, εγκαταλείποντας αργότερα το μίσθιο με απλήρωτα τα μισθώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ, κα Διοικήτρια,

»Από την έναρξη θέσπισης του επιδόματος στέγασης, προ δύο περίπου δεκαετιών, η καταβολή του γινόταν πάντοτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών-εκμισθωτών των κατοικιών. Η διαδικασία αυτή κατοχύρωνε τόσο τα συμφέροντα των ιδιοκτητών που είναι και οι φυσικοί τελικοί αποδέκτες του επιδόματος, όσο και των  ενοικιαστών, ώστε να μην κινδυνεύουν και οι ίδιοι και κυρίως οι οικογένειές τους από τυχόν μη καταβολή του μισθώματος, λόγω διάθεσης του ποσού του επιδόματος για αλλότριους σκοπούς…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε χωρίς καμιά συζήτηση την διαδικασία αυτή, ορίζοντας με πολλές αποφάσεις της, και τελικά με το άρθ.8 της εν ισχύι ΚΥΑ Δ13οικ.10747/256/6.3.2019 “Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης”, ότι το επίδομα στέγασης θα καταβάλλεται μηνιαίως “με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου” ενοικιαστή.

»Η απαράδεκτη αυτή στρέβλωση δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στους εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι διαμαρτύρονται συνεχώς και εντονότατα διότι εκτός από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων, υφίστανται και σημαντική καθυστέρηση ή και άρνηση καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων από ενοικιαστές που ενώ έχουν ήδη εισπράξει το στεγαστικό επίδομα, καθυστερούν να τους καταβάλουν το μίσθωμα ή και αρνούνται πλήρως, εγκαταλείποντας αργότερα το μίσθιο με απλήρωτα τα μισθώματα, με δυσμενέστατες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

»Για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω παράνομη συμπεριφορά πολλών ενοικιαστών, αλλά και ως μέσο εξασφάλισης και για το ίδιο το Δημόσιο, της επίτευξης του σκοπού του επιδόματος αυτού, ζητούμε την άμεση επαναφορά της καταβολής του κατευθείαν στους εκμισθωτές κατοικιών, και όχι στους ενοικιαστές τους, με τροποποίηση του άρθ. 8 της εν λόγω ΚΥΑ, στο οποίο να ορίζεται ρητά πλέον ότι:       

»”Άρθρο 8 Καταβολή του επιδόματος 1. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή της κατοικίας, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος, ο εκμισθωτής της κατοικίας, ή σε περίπτωση αποτυχίας της ταυτοποίησης του μέσω ΑΦΜ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης