ΠΟΜΙΔΑ: «Δεν υπάρχει ελπίς» με τις νέες αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018, 18:55
ΠΟΜΙΔΑ: «Δεν υπάρχει ελπίς» με τις νέες αντικειμενικές και τον ΕΝΦΙΑ
Για μία ακόμα φορά, η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η επαρχία, παραμένει η μεγάλη αγαπημένη του φορολογικού μας συστήματος».

Σε ότι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «αυτές παραμένουν βασικά ένα χειραγωγούμενο «πολιτικό μέγεθος», αφού δεν υπάρχουν "εμπορικές" τιμές σε μια ανύπαρκτη κτηματαγορά».

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «έγιναν μεγάλες ή μικρές αυξήσεις σε πάμπολλες -κυρίως μεσαίες- ζώνες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου, ελάχιστες μειώσεις, αλλά ιδίως τραγικές παραλείψεις αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα, ώστε να συμβαδίζει με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα δεδομένου ότι:

Δεν μειώθηκαν κατά 50% οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.
Δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών ακινήτων, την στιγμή που ειδικά στον ΕΝΦΙΑ ισχύει αυξητικός συντελεστής …«νεότητας» που επαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των νεώτερων κτισμάτων ακόμη και κατά 25%!».

Αναφορικα με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι «θα τρίβουν τα μάτια τους» όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018.

«Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι αδύνατο να αληθεύουν στην πράξη τα στοιχεία για δήθεν μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα δούν αυξήσεις, ενώ η -καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα- αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 θα "ωφελήσει" τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που κάθε χρόνο ματώνουν για να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο κατά (50.000 x 0,1%=) 50 ευρώ!

Συνεπώς, φαίνεται πως για μια φορά ακόμα χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί το φορολογικό μας σύστημα από τη "γάγγραινα" του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επενδυτική απραξία στην οικοδομή και την κτηματαγορά», υπογραμμίζεται.

Τέλος στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο κάποια διάταξη για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατοικίας, «γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου εισοδήματος πάμπολλων ιδιοκτητών και ενοικιαστών κατοικιών με μειωμένα σήμερα πραγματικά εισοδήματα».

«Δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας. Γενικά δεν υπάρχει ελπίς…

Δεν φαίνεται πουθενά κάποια χαραμάδα ελπίδας ότι κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον το φορολογικό σύστημα για την ακίνητη περιουσία θα πάψει να λειτουργεί ως μέσο σταδιακής δήμευσής της…», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018, 18:55