«Άδικος και παράλογος είναι ο περιουσιακός «κόφτης» στη ρύθμιση των 120 δόσεων» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί κυριολεκτικά όμηροι του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου του, όντας υπόχρεοι να καταβάλουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερα ποσά, απλώς και μόνον γιατί κατέχουν απαξιωμένη και εκτός συναλλαγής αστική ακίνητη περιουσία, η οποία στην ουσία είναι αδύνατο να εκποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτέλεσμα της δημευτικής αυτής φορολογίας είναι η συσσώρευση χρεών που είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Το Υπουργείο σας έχει απορρίψει την πάγια πρότασή μας να μπορούν οι πολίτες να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητά τους σε εξόφληση των υποχρεώσεων τους», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «η μόνη λύση είναι σήμερα, αφενός να τους δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών αυτών, ώστε οι φορολογούμενοι να προσπαθήσουν να τα εξοφλήσουν σταδιακά, και ταυτόχρονα να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος σε λογικά επίπεδα, αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εξυπηρετούν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που γεννώνται κάθε χρόνο».

«Εν όψει των ανωτέρω θα είναι όχι μόνον άδικο, αλλά και εντελώς ασύμφορο για τα ίδια τα οικονομικά του Δημοσίου, να αποκλειστούν οι φορολογούμενοι αυτοί με βάση το περιουσιακό κριτήριο, από την επερχόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε έως 120 δόσεις, όταν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τις δημιούργησε ακριβώς αυτό, το όποιο μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, και όχι η δυστροπία τους στις πληρωμές των φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε οι αδυνατούντες να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ομοιότητα με τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” των αγύριστων δανείων, ώστε να αποκλειστούν από τη ρύθμιση αυτή με παρόμοια κριτήρια», επισημαίνει επίσης.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει στη ρύθμιση που ετοιμάζεται να μην τεθεί περιουσιακό κριτήριο, ώστε να δοθεί ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, χωρίς άδικους και παράλογους αποκλεισμούς, που θα ζημιώσουν πρώτα από όλους, το ίδιο το Δημόσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης