Πληρώνουν φόρους από το πρωί οι Έλληνες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:40
Πληρώνουν φόρους από το πρωί οι Έλληνες
Την πιο δυσάρεστη αλλά και την πιο αναγκαία υποχρέωση εκπληρώνουν από το πρωί εκατομμύρια Έλληνες, είτε συνωστίζονται στα γκισέ των τραπεζών, είτε χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική.
ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών και όσοι μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αισθάνονται πραγματικά καλύτερα από εκείνους που βρίσκονται σε σχετική αδυναμία.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα το μεσημέρι οι φορολογούμενοι(φυσικά πρόσωπα) καλούνται να πληρώσουν:

- Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 2,57 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν ένα συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 1,26 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνεται σε περίπου 68%, το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία διαμορφώνεται στα περίπου στα 850 εκατ. ευρώ.
Οποιοδήποτε ποσό κάτω από αυτό θα μεγαλώσει τη μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Ακολουθεί στο τέλος Νοεμβρίου η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος

- Την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 3,15 δις ευρώ αλλά η πρώτη δόση δεν είναι ακριβώς το 1/5 διότι η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 10 ευρώ.
Έτσι μικροποσά ΕΝΦΙΑ πληρώνονται σε λίγες δόσεις με αποτέλεσμα οι πρώτες δόσεις να αφορούν υψηλότερη συνολική βεβαίωση. Υπολογίζεται ότι με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε περίπου 1 δις ευρώ.
Με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ σε εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχεται σε 74%, το ποσό που αναμένεται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε τουλάχιστον 750 εκατ. Το κρίσιμο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη.

Με βάση τα παραπάνω το συνολικό ποσό που αναμένεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως και σήμερα προσεγγίζει τα δύο και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:44