«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τη στρατηγική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση των φόρων».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε με σχετική δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ κινείται ακριβώς στο εύρος των κυβερνητικών προβλέψεων και άρα ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου είχε γίνει προκειμένου να καλύπτεται και αυτό το σενάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, σχεδόν μία εβδομάδα πριν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι, παρά τις σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (την τουρκική προκλητικότητα και την πανδημία), το μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζεται.

«Στην πρώτη φάση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου -που ξέσπασε η διπλή εξωγενής πρόκληση με τα γεγονότα στον Έβρο και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού-, η κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφενός ανοίγουν νέους δρόμους στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφετέρου βελτιώνουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους, το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, την ποιότητα της Δημοκρατίας, την ενότητα του Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Και έφερε ως παραδείγματα:

-Την αποκατάσταση του πραγματικού ασύλου ιδεών στα πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους εκτός Επικράτειας εκλογείς να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους.

-Τις πρώτες μειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον.

-Την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τη λειτουργία του 112.

-Τον «αφοπλισμό ναρκών -όπως στη ΔΕΗ- που είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

-Τη δρομολόγηση εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα.

«Μείζονος σημασία για τη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη είναι τα τεράστια άλματα που πετύχαμε στη διάρκεια της πανδημίας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση.

»Υπηρεσίες για τις οποίες ο πολίτης χρειαζόταν χρόνο και αντιμετώπιζε τεράστια ταλαιπωρία είναι τώρα στη διάθεσή του με ένα κλικ. Προχωράμε, με την ίδια ταχύτητα, με σοβαρότητα, συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.  Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν νέες δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αξιοκρατική στελέχωση του Δημοσίου, το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την περιστολή του λαθρεμπορίου.

»Και βέβαια τον Κώδικα για τη Διευθέτηση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας. Ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και συνιστά ένα συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη, του προβλήματος του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Το πλαίσιο αυτό είναι ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καινοτόμο και, για όλους αυτούς τους λόγους, εθνικά αναπτυξιακό» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδίου νόμου για την αποτροπή του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard) είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια.

«Διαφάνεια, με την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λύσης ρύθμισης οφειλών, και ταχύτητα στη ροή των διαδικασιών, καθώς προβλέπονται σφικτές χρονικές προθεσμίες, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Είχε προηγηθεί η θέσπιση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” που στηρίζει ευάλωτα νοικοκυριά και καλύπτει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού» είπε. «Σημειώνεται το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα αυτό που επιδοτεί δανειολήπτες που έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών για τον έναν μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος.

»Σύμφωνα με αυτά, κατά τις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν σε έναν σχετικά αδρανή μήνα, τον Αύγουστο» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας εστίασε και στην την έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

«Εν μέσω της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου €2,5 δισ. με επιτόκιο 1,2% περίπου. Το χαμηλότερο της ιστορίας της. Μια λέξη αποδίδει αυτή την επιτυχία: Εμπιστοσύνη» δήλωσε συγκεκριμένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης