«Δικαίως αγανακτούν οι πολίτες, προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα»  ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο “πρέσινγκ” της αντιπολίτευσης για τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων.

Πάντως ούτε και σήμερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με αντικείμενο την ενημέρωση των βουλευτών για κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ο κ. Πετρόπουλος έδωσε ακριβή στοιχεία για το πόσες είναι οι συντάξεις που εκκρεμούν. Το μόνο στοιχείο που έδωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Μηταράκη και άλλων βουλευτών είναι πως εκκρεμούν 15.000 συντάξεις του Δημοσίου αλλά έχουν εκδοθεί 12.500 προσωρινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν πως το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέρχεται από υπερβολικές εισφορές και περικοπή συντάξεων, ενώ μέρος αυτού είναι πλασματικό λόγω της μη καταβολής εκκρεμών συντάξεων.  Ο υπουργός είπε πως ο ΕΦΚΑ είναι «σθεναρός ασφαλιστικός Οργανισμός με πλεόνασμα 250 εκ ευρώ» ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση  ως εγκληματικό.

Ο Τ. Πετρόπουλος επανέλαβε τις 4 πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα:

-Κατάργηση προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (σ.σ. αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος τότε λαμβάνει την σύνταξη για μία 3τία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ή βρίσκονται σε χηρεία για 3 έτη θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από ΟΑΕΔ.

-Σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία  για ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία έως 120 δόσεις με επανυπολογισμό της οφειλής

– Αύξηση του ισχύοντος ορίου της οφειλής προς τα Ταμεία ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Σήμερα είναι 20.000 για ελεύθερους επαγγελματίες , 15.000 για αυτοαπασχολούμενους και 4.000 για αγρότες.

– Ενίσχυση προσωπικού ασφαλιστικών Ταμείων μέσω ΟΑΕΔ και στην συνέχεια ΑΣΕΠ για έκδοση εκκρεμών συντάξεων

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε πως με το νόμο Κατρούγκαλου 620.000 δικαιούχοι λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη από 10% έως 33%. Ενώ είπε πως μέχρι το 2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν 1,7 δις λιγότερες εισφορές εξαιτίας του ίδιου νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης