Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που θα εκμεταλλεύονται τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα πληρώνουν τις… μελλοντικές συντάξεις, όπως ορίζουν οι αλλαγές που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά η ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ), που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και ο οποίος προβλέπεται να τροφοδοτείται από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λογαριασμός θα δημιουργήσει αποθεματικό για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών. Κατά την αυριανή του εισήγηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα περιγράψει τη στρατηγική για τον κλάδο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στην αγορά των υδρογονανθράκων παρατηρείται επενδυτική κινητικότητα, καθότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil που έχει εκδηλώσει, μαζί με τη γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ, ενδιαφέρον για έρευνες στην περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.

Οι άξονες, όπου θα κινηθούν οι αλλαγές του υπουργείου και για τους οποίους θα ενημερώσει ο κ. Σταθάκης, είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΕΥ Α.Ε και η έναρξη της συζήτησης για το είδος της σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον ΕΛΚΑΓ έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών. Επιπλέον, μπορούν μέσω του Ταμείου αυτού μεταπτυχιακά προγράμματα ή ερευνητικά έργα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας, σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και κυρίως των υδρογονανθράκων.

Για την ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ απαιτείται η έκδοση δύο ΚΥΑ που θα συνυπογράφονται από τα συναρμόδια υπουργεία. Στην πρώτη θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης καταβολής των πόρων του ΕΛΚΑΓ, καθώς και ο χρόνος διάθεσης αυτών των πόρων στον ΕΦΚΑ.

Με τη δεύτερη ΚΥΑ θα καθοριστεί το ποσοστό ανά έτος από τα έσοδα του Δημοσίου που θα χρηματοδοτεί τον ΕΛΚΑΓ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης