Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ απομένουν 35 ημέρες για να εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Οι φορολογούμενοι δείχνουν παραδοσιακά απροθυμία να επισπεύσουν την υποβολή των δηλώσεών τους και έτσι ο ρυθμός θεωρείται ικανοποιητικός, αφού ξεπερνά -έστω και για λίγο- το 1/5 του συνόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όποτε πάντως και να υποβληθεί η δήλωση, η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,22 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Από αυτές το 34% ή 416.995 είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου, με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 729 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο μέσος φόρος πέρυσι ήταν περίπου 1.650 ευρώ.

Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι συνήθως πρώτοι σπεύδουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα.

Από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 198.960 πιστωτικά εκκαθαριστικά, δηλαδή εκκαθαριστικά που οδηγούν σε επιστροφή φόρου.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 314 ευρώ.

Ωστόσο, δεν θα επιστραφεί πριν ελεγχθούν παράλληλες οφειλές προς το κράτος και εάν αυτές διαπιστωθούν, θα γίνει προηγουμένως συμψηφισμός.

Επίσης, έχουν εκκαθαριστεί και 606.431 φορολογικές δηλώσεις που κατέληξαν σε μηδενικό εκκαθαριστικό.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.

Ο φόρος που προκύπτει στα εφετινά εκκαθαριστικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης στην εφάπαξ εξόφληση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης