Παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, για την ευκολότερη ένταξη των μικρομεσαίων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, το επιμελητήριο ζητάει την παρέμβασή του στην επίλυση δυο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης:

Το πρώτο, αφορά στις σημαντικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων. Καθημερινά γίνονται καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία του ΒΕΑ σχετικά με τη τεράστια σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, λόγω των κοινών κωδικών αποπληρωμής, για τις τρέχουσες εισφορές, αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

Η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, έχει καταβάλει κανονικά όλες τις εισφορές, έως και τον Ιούλιο του 2019, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτόματα τις αφαιρεί από τις απλήρωτες εισφορές έως το τέλος του 2018, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μάλιστα, έχει καταγραφεί περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, που τα χρήματα που κατέβαλε για την εξόφληση του 2018, πιστώθηκαν στις τρέχουσες εισφορές του 2019, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική του ενημερότητα. Παρατηρείται δε, σημαντική καθυστέρηση στην βεβαίωση των οφειλών από το πρώην ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση του υπολογισμού τελικού ποσού και της δόσης που θα αποπληρώνει ο οφειλέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο αφορά στα υπέρογκα πρόστιμα της τάξης του 40%, που επιβάλλονται σε όσους επιχειρηματίες δεν έχουν υποβάλει τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τους μετά τις 10-05-2019. Το γεγονός αυτό, καθιστά αδύνατη την ανταπόκριση από τον επαγγελματία, στην ήδη βεβαρυμμένη θέση του, δεδομένου ότι αδυνατεί, όχι απλώς να καταβάλει τα πρόστιμα, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές του.

Με αφορμή τη δημιουργηθείσα ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης δηλώνει:

«Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες των βιοτεχνών που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην πλειοψηφία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ έχουν καταβάλει τις εισφορές του 2019, αυτές πιστώνονται για την αποπληρωμή παρελθουσών ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης