Παράταση έως 15 Ιουλίου εξετάζει η κυβέρνηση για τις φορολογικές δηλώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017, 12:14
Παράταση έως 15 Ιουλίου εξετάζει η κυβέρνηση για τις φορολογικές δηλώσεις
Προς παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου οδεύει η καταληκτική διορία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος που κανονικά εκπνέει την άλλη Παρασκευή.

Εντός των επόμενων ημερών θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, αλλά το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι θα δοθούν «μια και έξω» δύο εβδομάδες παράταση (μέχρι τις 14 ή 15 Ιουλίου) και όχι μία εβδομάδα αρχικά (έως τις 7 Ιουλίου) και ενδεχομένως ακόμη μία, αν χρειαστεί στη συνέχεια.

Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρείται παρακινδυνευμένο να δοθεί παράταση τριών εβδομάδων, έως τις 20 ή 21 Ιουλίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος «συμφόρησης» από δηλώσεις της τελευταίας στιγμής, εξέλιξη που θα απειλούσε και την είσπραξη της 1ης δόσης μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Μόλις μία εβδομάδα πριν εκπνεύσει η ισχύουσα διορία, έως το τέλος του μηνός, έχουν υποβληθεί μόλις 3,8 εκατ. από τις 6,2 εκατ. δηλώσεις που αναμένει για εφέτος το Υπουργείο Οικονομικών.

Απομένουν δηλαδή 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) να υποβάλλονται τουλάχιστον 300.000 δηλώσεις.

Ωστόσο, ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων εφέτος δεν έχει ξεπεράσει τις 150.000 ημερησίως.

Έχοντας όμως οι φορολογούμενοι πάνω από 20 ημέρες στη διάθεσή τους, αν δεν μειωθεί δραματικά ο ρυθμός υποβολής, μπορούν να υποβάλουν με σχετική άνεση έως τα μέσα Ιουλίου τις περίπου 120.000 δηλώσεις που απαιτούνται ημερησίως, για να προλάβουν όλοι να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τη φορολογική υποχρέωσή τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017, 14:31