Τον τερματισμό της «παράνομης κράτησης» στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (δηλ. του “κουμπαρά” των ταμείων) ζητάει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ως εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ μιας απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (όλα τα πρώην επικουρικά Ταμεία) οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες κάνοντας αιτήσεις κλπ. προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μικτό ποσό σύνταξης όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σωστά ζητάνε να τους επιστραφούν μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ», σύμφωνα με το Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει:

«Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% – 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλο, όλες οι επικουρικές τον Αύγουστο του 2016 “επανυπολογίστηκαν” και με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.

Τον επναυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, όπου αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον 8/2016.

Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή ή και ακόμα δεν είχε καθόλου επειδή έπεφταν κάτω από τα 300 ευρώ.

Τότε το Υπουργείο έστειλε μία εγκύκλιο στην οποία λίγο πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση από τον επανυπολογισμό, η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επανυπολογισμό, ακόμα και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξαναυπολόγισαν τις συντάξεις επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.

Οι συνταξιούχοι διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι (δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους).

Αποτέλεσμα της στάσης του Υπουργείου αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ ήταν να αρχίσουν χιλιάδες συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις, να τηλεφωνούν, να οδηγούνται σε δικηγορικά γραφεία κλπ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης