Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Αργά, αθόρυβα και σταθερά προχωρά η καινούργια κοινοτική νομοθεσία, που «φιλοδοξεί» να διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα στο καθεστώς των συντάξεων, καλώντας τους απανταχού της Ευρώπης συνταξιούχους να συμπληρώσουν το ήδη περικομμένο συνταξιοδοτικό τους εισόδημα με… «προσωπικές συντάξεις»!
Η νομοθεσία δεν ασχολείται με το πού θα βρουν τα λεφτά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχουν δει τις συντάξεις τους να περικόπτονται Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, η νέα κοινοτική νομοθεσία που απεργάζονται οι θεσμοί της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο) φέρει τον… εύηχο τίτλο «Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP)» και στοχεύει στην παρότρυνση των συνταξιούχων να κάνουν «προσωπικές συντάξεις», δηλαδή στην ενίσχυση της δημιουργίας εθελοντικών και ατομικά χρηματοδοτούμενων συντάξεων.
Η υπό διαμόρφωση νομοθεσία, όμως, δεν ασχολείται με το πού θα βρουν τα λεφτά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχουν δει τις συντάξεις τους να περικόπτονται και πληροφορούνται ότι στο άμεσο μέλλον αυτές θα είναι λιγότερο… γενναιόδωρες.
Το ενημερωτικό έγγραφο της Ευρωβουλής, ωστόσο, διαπιστώνει ότι «ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά, λόγω του ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερα παιδιά, πιέζοντας τα συνταξιοδοτικά συστήματα και οδηγώντας σε μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουν τις δημόσιες συντάξεις πιο βιώσιμες – και συχνά λιγότερο γενναιόδωρες – στο μέλλον».
Υπενθυμίζει, δε, ότι από το 2012 η Κομισιόν εξέδωσε τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» για τη στήριξη των συνταξιοδοτικών εισοδημάτων, προτείνοντας το πλαίσιο για ένα πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), που στόχο έχει την ενθάρρυνση της ανάπτυξης προσωπικών συντάξεων (δηλαδή εθελοντικών και ατομικά χρηματοδοτούμενων συντάξεων) στην Ευρώπη, στη στήριξη των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων και στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, διαθέσιμων για επένδυση.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η πρόταση θεωρείται ως ευπρόσδεκτη επιπλέον επιλογή για τη στήριξη των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων στη συνταξιοδότηση.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση στις 19 Ιουνίου 2018 και η επιτροπή ECON του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την έκθεσή της και την εντολή διαπραγμάτευσης στις 3 Σεπτεμβρίου. Πλέον έχουν αρχίσει οι διάλογοι μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου.
Κι όλα αυτά, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν το παν για να προσελκύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δη τους συνταξιούχους να ψηφίσουν μαζικά, προβάλλοντας το «τι έχει κάνει η Ε.Ε. για αυτούς»!

*Όλο το 4σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης