Για μετά τις εκλογές μετατίθεται το φλέγον ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών.

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις επέφεραν το «πάγωμα» στην υλοποίηση των αναπροσαρμογών κι έτσι το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές του ΥΠΟΙΚ, πάντως, διαμηνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι αξίες σε περισσότερες από 4.000 περιοχές σε όλη την επικράτειαΠηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως οι νέες τιμές ζώνης είναι έτοιμες, ωστόσο η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς δεν είχε προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κινήθηκαν με βάση τις εισηγήσεις που είχαν κάνει πέρυσι οι ειδικοί εκτιμητές ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προέβλεπαν μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο.

Όπως και να ‘χει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές του ΥΠΟΙΚ, πάντως, διαμηνύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι αξίες σε περισσότερες από 4.000 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως πέρυσι είχε αποφασιστεί οι αντικειμενικές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να μην υπάρχει αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών. Οι αυξήσεις, προσθέτουν, ήταν ελάχιστες, κυρίως στην Αθήνα.

Πλέον, όπως εκτιμούν, στις περιοχές αυτές οι τιμές μπορεί να αυξηθούν περισσότερο, κυρίως λόγω της εκτίναξης του «φαινομένου» AirBnB και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, τα «ραβασάκια» αναμένεται να αναρτηθούν στο τέλος του καλοκαιριού, μέσω TaxisNet.

Ως εκ τούτου, οι όποιοι μειωμένοι λογαριασμοί θα αργήσουν περίπου τρεις μήνες, ενώ η πρώτη δόση του φόρου αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπολογίζεται πως περί τα 3,5 εκατ. πολιτών που διαθέτουν ακίνητα έως 60.000 ευρώ θα έχουν μειωμένο εκκαθαριστικό κατά περίπου 55 ευρώ. Για εκείνους που διαθέτουν ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, η μείωση φόρου θα είναι κατά μέσο όρο 88 ευρώ, για ακίνητα έως 150.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου διαμορφώνεται στα 57 ευρώ, ενώ για ακίνητα έως 200.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 21 ευρώ.

Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας δεν προβλέπονται μειώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης