«Χτίσιμο» του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές πληρωμές προβλέπει η νομοθεσία και βάσει αυτής σήμερα οι τράπεζες οφείλουν να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών στις οποίες προέβησαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

Εν συνεχεία αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο «χτίζεται» κλιμακωτά, ανάλογα με το εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Έτσι, το ελάχιστο ποσόν των ηλεκτρονικών πληρωμών στις οποίες θα πρέπει να έχουν προβεί υπολογίζεται ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το απαιτούμενο ποσό δεν συμπληρωθεί, τότε έρχονται πρόστιμα της τάξεως του 22%.
Όσον αφορά σε περιπτώσεις ζεύγους με κοινό λογαριασμό, όπου ο ένας σύζυγος δικαιούται αφορολόγητο και ο άλλος όχι, ο δικαιούχος αφορολογήτου δύναται να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το «χτίσιμό» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, ειδικά για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2017 οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν άπαξ τα στοιχεία των συναλλαγών για το 2017, συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ., μέχρι τις 2 Απριλίου 2018, πέραν της υποχρέωσης που ήδη υπάρχει για αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων σε μηνιαία βάση έως τις 20 του επόμενου μηνός από τον μήνα διενέργειας των συναλλαγών.

Τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες

Τα τραπεζικά ιδρύματα αποστέλλουν συγκεντρωτικά ανά Α.Φ.Μ. πληρωμές οι οποίες έγιναν με μεταφορά πιστώσεων και άμεση χρέωση σε πίστωση επαγγελματικών λογαριασμών καθώς και συναλλαγές με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών με εξαίρεση τις εταιρικές. Ειδικότερα, αποστέλλουν:

1) μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις σε πίστωση επαγγελματικών λογαριασμών (ΕΛ)
2) συναλλαγές με χρήση καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων), εξαιρουμένων των εταιρικών.

Το αφορολόγητο

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

– 1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα
– 1.950 ευρώ για φορολογουμένους με ένα προστατευόμενο τέκνο
– 2.000 ευρώ για φορολογουμένους με δύο προστατευόμενα τέκνα
– 2.100 ευρώ για φορολογουμένους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Σημειώνεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης