Επανέρχεται για άλλη μια φορά στο αίτημά της για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας σε καύσιμα, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι «πρέπει να παρθούν σοβαρές και καθοριστικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλέον στενάζουν υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επιτακτική ανάγκη για μία φορολογική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων όπως συνέβη εδώ και μήνες σε άλλες χώρες όπως πχ. στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα».

«Κατανοούμε ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά μία εύκολη απόφαση λόγω δημοσιονομικών διλημμάτων όμως όπως γνωρίζετε και οι καιροί για τους πολίτες και για τον επιχειρηματικό κόσμο , είναι επίσης πολύ δύσκολοι. Και θα γίνουν, δυστυχώς δυσκολότεροι. Ειδικά στην Ελλάδα οι φόροι στα καύσιμα είναι τόσο υψηλοί που μαζί με το φπα 24% ξεπερνούν το 60% περίπου της τελικής τιμής και είμαστε από τις χώρες με τους πιο υψηλούς φόρους στη βενζίνη στην ΕΕ.», προσθέτει και επισημαίνει:

«Κατά συνέπεια, μία παρέμβαση – προσωρινού έστω χαρακτήρα – είναι αναγκαία. Γιατί το κρεσέντο ανόδου των τιμών καυσίμων καθώς μεταφέρεται στην αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών, προκαλεί κι άλλες παρενέργειες: Κάνει την ακρίβεια να “ριζώνει” πιο γρήγορα, αλλά και τις καταναλωτικές προσδοκίες να επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και σε τελευταία ανάλυση συμβάλλει τα μέγιστα στη φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι μη ξεχνάμε ότι η αύξηση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης κατέστησε απαγορευτική την αγορά του με συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων, παράλληλα με παρενέργειες όπως η μείωση των εισπραχθέντων φόρων, η ένταση του λαθρεμπορίου, η παράνομη ξύλευση δασών, η μόλυνση του περιβάλλοντος από καύση απαγορευμένων ειδών και τέλος σειρά από γνωστά τραγικά κοινωνικά περιστατικά με αιτία την αδυναμία των νοικοκυριών να έχουν θέρμανση με πετρέλαιο.

Η ΟΒΕ, προκειμένου να προληφθεί μια νέα κρίση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, ζητάει από την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα, και πριν από την έναρξη της περιόδου του, να μειώσει δραστικά τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, να σημειώσουμε εδώ ότι αν ξεκίναγε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα κυμαινόταν περί τα 1,70.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια μείωση των φόρων θα ανταποδοθεί από την άμεση
αύξηση της κατανάλωσης», καταλήγει η επιστολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης