Διευκολύνσεις σε φορολογούμενους που αφορούν σε ταχύτερη επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και αυξήσεις μέσω της χορήγησης της προσωπικής διαφοράς σε νέους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προβλέπει το νομοσχέδιο «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής του φόρου εισοδήματος ή του ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου. Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου, θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία, με παρακράτηση, όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση.

Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών.

– Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

– Πρόσβαση αποκτούν οι φορολογικές αρχές σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες

– Χορηγείται η προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011.

Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως .

– Πιλότοι: Απαλλάσσεται από τον φόρο, το 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατ΄ αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης