Υπέρ του επανυπολογισμού αλλά παράλληλα και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς ψήφισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας έτσι ως «νόμιμες» τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ -12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές των συνδικαλιστών οι οποίες ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου. 

Οι διασκέψεις της Ολομέλειας αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και οι σύμβουλοι θα μπουν στον πυρήνα του νόμου 4387/2016.

Στις επόμενες διασκέψεις, θα δοθεί η μάχη των δικαστών, καθώς το κομμάτι το οποίο απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τάπητος στις επόμενες διασκέψεις της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα τεθεί το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές του νόμου Κατρούγκαλου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από επανειλημμένες διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά επίσης και κατόπιν πολύωρης συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»). Στις επόμενες διασκέψεις, θα δοθεί η μάχη των δικαστών, καθώς το κομμάτι το οποίο απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με οριακή πλειοψηφία μίας και μόνο ψήφου (καθώς και 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών ενώ 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει τα δεδομένα που υπήρχαν αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από την κυβέρνηση για να τεθούν σε ισχύ από πρώτη ημέρα του 2019.

Mέχρι στιγμής η Ολομέλεια του ΣτΕ, πλέον του κομματιού για τις παλαιές συντάξεις, έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. 

Η Ολομέλεια επίσης με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης