Έπειτα από το ζήτημα του νέου νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας, ακόμη ένα θέμα φαίνεται να αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να έχουν διατυπώσει ενστάσεις και για το μέτρο των 120 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ασκώντας πίεση προς το κυβερνητικό επιτελείο να επανεξετάσει την υιοθέτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν εκφράσει ενστάσεις και για το μέτρο των 120 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ασκώντας πίεση προς το κυβερνητικό επιτελείο να επανεξετάσει την υιοθέτησή τουΜάλιστα, εκφράζονται προβληματισμοί για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών, ειδικά εάν το μέτρο εφαρμοστεί για βάθος 10ετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη, τα μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων και οι αποφάσεις που θα ληφθούν επ’ αυτών αποτελούν στοιχεία που θα καθορίσουν τη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση διαμηνύει πως η ρύθμιση των 120 δόσεων βρίσκεται στα «σκαριά», οι δανειστές θέτουν προσκόμματα εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για τον αντίκτυπο που θα έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με τη ρύθμιση, ακριβώς όπως με τον νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας, έστω και μονομερώς, «εγκλωβίζοντας» έτσι τους δανειστές. Ερώτημα παραμένει εάν τελικά θα το πράξει ή εάν θα περιμένει, επιχειρώντας να πείσει ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική κατεύθυνση της χώρας.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι γέφυρες παραμένουν «ανοικτές» και ενδεχομένως να υπάρξουν αλληλο – υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί η μέση λύση.

Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί επιμένουν ως προς την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Ενδεικτικά, την Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο για την ενσωμάτωση της χώρας μας στην πολιτική του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, αν και βρίσκεται εντός τροχιάς.

Ο κ. Κοστέλο μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει προχωρήσει επαρκώς και ως εκ τούτου δεν αξιοποιούνται πόροι που είναι διαθέσιμοι.

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στις καθυστερήσεις όσον αφορά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 27 δισ. ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κοστέλο επίσης ανέφερε τον κίνδυνο που σχετίζεται με το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ και ενδέχεται να αυξηθεί.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους χαμηλούς ρυθμούς που παρουσιάζει η παραγωγικότητα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος του επιχειρείν.

Τέλος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΙΟΒΕ, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της αποστολής της γενικής διεύθυνσης της Ε.Ε. για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις επεσήμανε εκ νέου πως απομένει να εκτελεστεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης