Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 (έναντι των στόχων για την αρχή του νέου έτους) έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατ’ επέκταση τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10%. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, o κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε φέτος τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών η οποία διεκόπη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος το 2021.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η αναπροσαρμογή των τιμών συνδέεται και με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, όλη η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξαγγελία για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την ήδη καθυστερημένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που δεν θα εξανεμίσει το όφελος από τη νέα ελάφρυνση στη φορολογία των ακίνητων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης