Τον νέο τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς εξαγοράς στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης για αγρότες του π. ΟΓΑ, παρέχοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες οδηγίες, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ. Η έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων αφορά αιτήσεις αναγνώρισης του οφειλόμενου χρόνου που έχουν υποβληθεί από 1.1.2020.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εισφορά για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται στην προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλιστικής κατηγορίας, την οποία έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογισμός μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς

Ενεργοί ασφαλισμένοι:

Η μηνιαία εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράδειγμα: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, υποβάλλει τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση ενός (1) έτους οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε:

1 έτος x 12 μήνες x 104€ μηνιαία εισφορά ΚΣ που αντιστοιχεί στην 2η ακ = 1.248€.

Ασφαλισμένοι σε διακοπή:

Ασφαλισμένοι που, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης χρόνου, έχουν διακόψει την ασφάλιση αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, ως εξής:

– Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση και άρα είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους. Παράδειγμα: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, διακόπτει την ασφάλιση τον 9.2020 και υποβάλλει   τον   Νοέμβριο   2020   αίτηση   για αναγνώριση δύο (2) ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε: 2έτη x 12 μήνες x 87€ μηνιαία εισφορά ΚΣ που αντιστοιχεί στην 1η ακ = 2.088€.

– Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να υπολογιστεί η μηνιαία εισφορά εξαγοράς.

Παράδειγμα: Αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που έχει διακόψει την υποχρεωτική ασφάλιση τον 3.2018, υποβάλλει τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση δύο (2) ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει από τις ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών έτους 2020 και εν συνεχεία θα υπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης