“Ασπιρίνες” χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μεσούσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πέρας των τηλεδιασκέψεών του με τον Κ. Μίχαλο και τον επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, στηλίτευσε τα κυβερνητικά μέτρα , σημειώνοντας πως «Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που ζητεί από την Κυβέρνηση , όπως προκύπτει από την δήλωσή του είναι:

1. Άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση.

2. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4. Συγκρότηση,  ενός αντίστοιχου “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και ημέρες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  “δείχνει” προς την ανάγκη να αξιοποιηθεί το  “μαξιλάρι” των 37 δις, ζητώντας αό την κυβέρνηση να το αξιοποιήσει για “γενναια” μέτρα .

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα.

Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα.
Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους.
Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης.

Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δε θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα “ασπιρίνες”, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης