Με μία φράση οι τεχνοκράτες που συμμετείχαν στο χθεσινό EuroWorking Group έδωσαν τις «κατευθυντήριες» στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup της 5ης Απριλίου: «Ολοκληρώστε τις διαδικασίες για τον νέο νόμο Κατσέλη προκειμένου να λάβετε την επόμενη δόση».

Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων θα σημάνει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ως εκ τούτου την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατ. ευρώΣτις χθεσινές διαπραγματεύσεις με την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης υπήρξε πρόοδος, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι όμως και συμφωνία. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε είναι έως τις 5 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στο Βουκουρέστι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων θα σημάνει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ως εκ τούτου την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τους δανειστές. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκταμίευση θα αναβληθεί για τρίτη φορά, γεγονός που θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τους εκπροσώπους των θεσμών οι διαπραγματεύσεις κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, ωστόσο απομένουν ακόμη ανοικτά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα εξ αυτών είναι η δευτερεύουσα νομοθεσία που συνδέει όλα τα εν ισχύ καθεστώτα προστασίας και ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθεί η περίμετρος κάλυψης των δανείων από τα 11 δις που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Στην ενημέρωση ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ακόμη πως προσδοκία της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και εν συνεχεία το τελικό κείμενο να τεθεί προς ψήφιση ακόμη και την Τετάρτη.

Κύκλοι από την Ε.Ε. δεν απέκλειαν, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ακόμη και μετά το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Το EuroWorking Group, πάντως, προέτρεψε τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσουν τις όποιες συζητήσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει κανονικά και εντός του προβλεπόμενου χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί, προκειμένου να κλείσει η β΄ αξιολόγηση και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς συμφωνία το EuroWorking Group

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης