Την επέκταση της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργασίας -αλλά μόνο για 5 πληττόμενους κλάδους- και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης την περασμένη Παρασκευή.

Έτσι, ξεκαθαρίζεται το τοπίο σε σχέση με το εν λόγω μέτρο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για το τρίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους κλάδους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Για τον Οκτώβριο, όμως, η εν λόγω δυνατότητα ισχύει κατ΄ εξαίρεση μόνο για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Συνεπώς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, διαμορφώνονται δύο “ταχύτητες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην 1η “ταχύτητα” (Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) εντάσσονται όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ στη 2η “ταχύτητα” (Οκτώβριο) μόνο οι  πληττόμενες επισιτιστικές, τουριστικές, μεταφορικές, αθλητικές και  πολιτιστικές επιχειρήσεις.  Δεδομένου ότι οι πληττόμενες επισιτιστικές, τουριστικές, αθλητικές, πολιτιστικές και μεταφορικές επιχειρήσεις ανήκουν και στις 2 “ταχύτητες”, από τον βαθμό της “συμμετοχής” τους στον μηχανισμό των αναστολών των συμβάσεων θα εξαρτηθεί και το εύρος της “ασπίδας” προστασίας απέναντι στον κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας, καθώς όποια επιχείρηση βγάλει έστω και έναν εργαζόμενο σε αναστολή, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα άτομο από το προσωπικό της για 30 μέρες μετά τη λήξη αυτής της αναστολής. Καθώς για τους προαναφερθέντες 5 πληττόμενους κλάδους δίδεται η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μία τέτοια “ασπίδα” έως τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο “χάρτης” των δυνατοτήτων αναστολών συμβάσεων εργασίας προβλέπει τα εξής:

– Τον Αύγουστο, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού τους  οι επιχειρήσεις σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.

Σχετικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν από εργοδότες και εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων έως τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ στους μισθωτούς, ενώ το σύνολο των εισφορών καλύπτεται από το κράτος. Οποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή έναν εργαζόμενό της έως 31 Αυγούστου, απαγορεύεται να απολύσει όχι μόνο αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο έως 30 Σεπτεμβρίου.

– Τον Σεπτέμβριο και πάλι μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού τους οι επιχειρήσεις σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Σχετικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τους εργοδότες και τους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι αποζημιώσεις στους υπό αναστολή μισθωτούς θα καταβληθούν αμέσως μετά (σ.σ. τελευταίες εργάσιμες ημέρες Οκτωβρίου). Το σύνολο των εισφορών θα καλυφθεί από το κράτος. Η επιχείρηση η οποία θα βγάλει σε αναστολή έστω και έναν εργαζόμενό της έως 30 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορεί να απολύσει ούτε αυτόν, ούτε κανέναν άλλο, έως τις 31 Οκτωβρίου.

– Τον Οκτώβριο θα μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού επιχειρήσεις μόνο στους ακόλουθους 5  (δηλαδή όχι σε όλους όπως ισχύει τον  Αύγουστο – Σεπτέμβριο)  κλάδους: εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού.  Δηλώσεις από εργοδότες και εργαζομένους θα μπορούν να υποβληθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις τελευταίες εργάσιμες μέρες του ίδιου μήνα. Όποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενό της έως 31 Οκτωβρίου, δεν θα μπορεί να απολύσει κανέναν από το προσωπικό της έως  τις 30 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης