Μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν ανασταλεί στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης εργαζόμενων, επιχειρήσεων και φορολογούμενων αρχίζουν να λήγουν τις επόμενες εβδομάδες αλλά ακόμη δεν έχει θεσπιστεί η νέα έκτακτη ρύθμιση για τις οφειλές αυτές.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές οφειλές που έληξαν από τα μέσα Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου θα πρέπει, με το υφιστάμενο καθεστώς, να εξοφληθούν έως και τις 31 Αυγούστου. Αντίστοιχα οι φορολογικές οφειλές που έληγαν στις 31 Μαΐου έχουν ανασταλεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραπάνω αναστολές αφορούν τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στους οικονομικά πληττόμενους της κρίσης του κορονοϊού.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στους ΚΑΔ κλάδων που έχουν πληγεί, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του οριζόντιου κουρέματος των ενοικίων και τα νοικοκυριά που μέλη τους τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Το συνολικό ποσό φόρων που έχουν ανασταλεί υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Για αυτές τις φορολογικές οφειλές η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την θέσπιση έκτακτης ρύθμισης με έως 24 μηνιαίες δόσεις. Οι διατάξεις για τη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα και θα προβλέπουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-για ρύθμιση των οφειλών σε έως 12 δόσεις η εξόφληση θα γίνεται άτοκα

-για ρύθμιση από 13 έως και 24 δόσεις η ρύθμιση θα γίνεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μόλις 2,5%

Όπως έχει ανακοινωθεί η πρώτη δόση της συγκεκριμένης ρύθμισης θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών η έναρξη της πληρωμής των δόσεων να γίνει αργότερα, πιθανότατα τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης