Ένα σκάνδαλο… μεγαβατώρων κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς προωθείται ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι για τους υβριδικούς σταθμούς θα χρεώνεται «χρυσάφι» η ενέργεια που προέρχεται απευθείας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) .

Όπως προκύπτει από υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς η τιμολόγηση με «καπέλο» της ενέργειας από ΑΠΕ θα κοστίσει στους καταναλωτές περί τα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ποσό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μέσα από τον λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινή Ωφέλειας (ΥΚΩ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σοβαρή αυτή υπόθεση σχετίζεται με τους χειρισμούς τόσο του Υπουργείου όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο ζήτημα των υβριδικών σταθμών οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).

Πρόκειται για τα νησιά που δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι υβριδικοί σταθμοί είναι συστήματα που αποτελούνται από μία ή περισσότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας (όπως για παράδειγμα φωτοβολταικά ή ανεμογεννήτριες) και από ένα σύστημα αποθήκευσης (π.χ. μπαταρίες).

Η υπόθεση αρχίζει να… περιπλέκεται στην διαδικασία τιμολόγησης της ενέργειας των υβριδικών σταθμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να τονίσουμε πως βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ενέργεια που εγχέεται απευθείας από την ανανεώσιμη πηγή στο δίκτυο αποζημιώνεται με διαφορετικό τρόπο από αυτή που προέρχεται από το σύστημα αποθήκευσης. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα «μοντέλα» τιμολόγησης:

– Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. α) του Ν. 4414/2016 «η τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες Α.Π.Ε. του Υβριδικού Σταθμού, η οποία εγχέεται απευθείας στο Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών ……….. καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις Τιμές Αναφοράς της αντίστοιχης κατηγορίας σταθμών του άρθρου 4».
Η τιμή αυτή σήμερα είναι περίπου 70 ευρώ ανά MWh ή 7λεπτά ανά kWh.

– Σύμφωνα με το Άρθρο 13 παρ. 3β) του Ν.3468/2006 « η τιμή, με βάση την οποία τιμολογείται η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις μονάδες ελεγχόμενης παραγωγής Υβριδικού Σταθμού, καθορίζεται……….. με βάση το μέσο οριακό μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκτιμάται ότι έχουν, ………οι συμβατικές μονάδες του Αυτόνομου Ηλεκτρικού Συστήματος για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού.».
Η τιμή αυτή σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 250 ευρώ ανά MWh και 350 ευρώ ανά ΜWh. Δηλαδή από 25 έως 35λεπτά ανά kWh

Υπό κανονικές… συνθήκες θα έπρεπε να υπάρχει ένας «συγκερασμός» των δύο τιμών.
Όμως σύμφωνα με την υπ΄ αριθμό 7/2018 γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οποία εστάλη πρόσφατα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνεται να καθορισθεί ενιαία τιμή για την ενέργεια η οποία εγχέεται απευθείας από την ανανεώσιμη πηγή στο Δίκτυο και να είναι ίδια με αυτή που προέρχεται από το σύστημα αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα ως προτεινόμενη τιμή ορίσθηκαν τα 200 ευρώ ανά MWh ή 20λεπτά ανά kWh.

Όπως γίνεται αντιληπτό με την ρύθμιση που προωθείται οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με 20 λεπτά ανά kWh όταν η ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ κοστίζει στην πηγή μόλις 7λεπτά ανά kWh.

Στελέχη που γνωρίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζουν πως οι καταναλωτές εξαιτίας αυτής της ρύθμισης θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο «χαράτσι» πέριξ των 35 εκατ. ευρώ μέσω του λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Σημειώνουν δε πως εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί θα πρόκειται για μία σκανδαλώδη ρύθμιση του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη και του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Μπουλαξή πιθανότατα κατόπιν πιέσεων των «επενδυτών» σε ανανεώσιμες πηγές.

Μία ρύθμιση που θα πληρώσουν ακριβά οι Έλληνες καταναλωτές.

Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι λογαριασμοί Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αφορούν κυρίως τα επιπλέον κόστη που υπάρχουν για την ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και τα κονδύλια που δαπανώνται για τα ειδικά τιμολόγια των πολύτεκνων, του ΚΟΤ κ.λπ.

Τα κόστη αυτά πρέπει να ανακτώνται από τους καταναλωτές μέσα από ειδική χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης