Κομισιόν: Στο 46,7% το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

Κομισιόν: Στο 46,7% το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα
Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη μείωση των «κόκκινων δανείων» στην ΕΕ κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ, από τα στοιχεία που παραθέτει, επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

«H Ελλάδα εμφανίζει μακράν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, 46,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό.

«Πρώτον η Ελλάδα πέρασε την πιο βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα άλλα κράτη-μέλη» θύμισε, ενώ αναφέρθηκε και στην «αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αφερεγγυότητας». Όπως είπε, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη βελτίωσή της.

«Πρέπει να εξεταστεί το ποια στοιχεία λειτουργούν και ποια όχι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των συστάσεων του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Οι προτάσεις που καταθέσαμε σήμερα αφορούν και την Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων δανείων και τις λεγόμενες προτάσεις δεύτερης ευκαιρίας για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων» τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο από 47,4% το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε 46,7% το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Η μεγαλύτερη πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατεγράφη στην Ιταλία (24,9%) και στη Σλοβενία (24,8%).

Όσον αφορά στη δέσμη μέτρων που πρότεινε σήμερα η Επιτροπή, περιλαμβάνει τέσσερις προτεραιότητες: τη διασφάλιση της δέσμευσης κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα εκδοθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε διαχειριστές πιστώσεων και επενδυτές, τη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών, συμπληρωματικά προς την πρόταση για την αφερεγγυότητα και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, καθώς και την παροχή βοήθειας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν μέσω της παροχής μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών —ενός σχεδίου στρατηγικής— για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs) ή για τη θέσπιση άλλων μέτρων για τη διαχείριση των NPL.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας ανάκαμψης της Ευρώπης και της οικονομίας της, η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μείωσή τους είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του.

Με λιγότερα “κόκκινα” δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε ο Β. Ντομπρόφσκις. Επισήμανε δε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «βασίζονται στη σημαντική μείωση των κινδύνων που έχει ήδη επιτευχθεί τα τελευταία έτη και πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης μέσω της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, 14:23