Ακόμη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Θεσμών η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να είναι «έτοιμη» στο EWG της Δευτέρας και πολύ περισσότερο στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, που θα κριθεί η εκταμίευση προς την χώρα μας μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τα προηγούμενα χρόνια.

Η βάση για το νομικό κείμενο της ελληνικής πλευράς θα είναι η συμφωνία κυβέρνησης και συστημικών τραπεζώνΜετά την αποτυχία εύρεσης κοινού τόμου μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ακόμη και κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών, η ελληνική πλευρά κλιμακώνει την διαφωνία σε σύγκρουση και εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση ακόμη και μονομερώς.
Η βάση για το νομικό κείμενο της ελληνικής πλευράς θα είναι η συμφωνία κυβέρνησης και συστημικών τραπεζών, που φαίνεται να καλύπτει και τις δύο πλευρές για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Οι διαφωνίες πάντως θεσμών – κυβέρνησης στην παρούσα φάση παραμένουν εξαιρετικά ισχυρέςΟι διαφωνίες των Θεσμών, κυρίως, για τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ως υποθήκες πρώτη κατοικία, καθώς και το ύψος οφειλής, δανείου και εισοδήματος θα μείνουν εκτός κειμένου.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις για την εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το αργότερο μέχρι το Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – Τραπεζών

Η δύο πλευρές, κυβέρνηση και τράπεζες, έχουν συμφωνήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου στα κύρια μεγέθη του νέου νόμου, και κυρίως στη διάρκεια του, που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος. Πρόκειται δηλαδή για μια τελευταία «ευκαιρία» σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, και αυτές βαραίνουν την πρώτη κατοικία τους με την μορφή υποθήκης.

Με βάση τη συμφωνία αυτή τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά του νόμου Κατσέλη.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα εισοδηματικά όρια θα «πλαφονάρουν» στις 40.800 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Στις προϋποθέσεις για ένταξη ενός δανειολήπτη στην νέα ρύθμιση προβλέπεται πλέον υπόλοιπο οφειλής, που σημαίνει ότι το εκκρεμές ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ, περιλαμβανομένων των τόκων.

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και εισοδηματικά κριτήρια.

Οι διαφωνίες των Θεσμών

Οι διαφωνίες πάντως θεσμών – κυβέρνησης στην παρούσα φάση παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.
Οι θεσμοί δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα «κόκκινα» επαγγελματικά δάνεια που εκτιμάται πως αφορούν περίπου 50.000 μικροεπαγγελματίες.

Επίσης θέτουν θέμα και ως προς την κλιμάκωση της επιδότησης και ως προς τον έλεγχο αλλαγής των οικονομικών δεδομένων των δανειοληπτών. Για τα θέματα περιουσίας εισοδήματος και καταθέσεων εκτιμάται πως ο δύο πλευρές θα βρουν λύσεις.

Όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες οι ξένοι δεν δέχονται να περιληφθούν οι επιχειρηματίες και έμποροι στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με το πλαίσιο νόμου που έχει ήδη διαμορφωθεί προστατεύονται 50.000 έμποροι και επαγγελματίες, αλλά κυρίως, όπως αναφέρουν κάποιες έγκυρες πηγές, εκείνο που ανησυχεί τόσο την Ε.Ε. όσο και την ΕΚΤ είναι η λάθος φιλοσοφία, το λάθος μήνυμα με την αντιμετώπιση ενός τέτοιου θέματος.

Οι πλειστηριασμοί πάντως στην παρούσα φάση, χωρίς πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, βρίσκονται απολύτως στον αέρα και συγκρατούνται από μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης