Δώδεκα παρεμβάσεις δρομολογεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα η κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αποτελεί την προμετωπίδα του σύγχρονου κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης.

Ειδικότερα από τις πρώτες ήδη μέρες της νέας διακυβέρνησης ξεδιπλώνεται μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων σε όλα τα θεματικά πεδία αυτού του κρίσιμου κοινωνικού Υπουργείου. Η δέσμη των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Εμπεδώνεται η νομιμότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω συστηματοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων. Δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα Μητρώο παραβατικότητας για την αδήλωτη εργασία, καθιερώνεται ο υποχρεωτικός επανέλεγχος εντός 12μήνου για κάθε κρούσμα αδήλωτης εργασίας που φτάνει ως το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιπτώσεις δεύτερης υποτροπής. Από σήμερα, μάλιστα, ξεκινά ένα νέο κύμα σαρωτικών ελέγχων.

Παράλληλα, αναθεωρείται η αρχιτεκτονική του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ, που καθιερώθηκε το 2013, παρέχοντας γενναία έκπτωση υπό την προϋπόθεση πρόσληψης του εργαζομένου για δώδεκα (12) τουλάχιστον μήνες, με πλήρη απασχόληση.

Επιπλέον, ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τις βάσεις δεδομένων άλλων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης) εμβαθύνει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics) ώστε να έχει τις βέλτιστες δυνατότητες στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Αντιμετωπίζεται το νέο φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας, αυξάνοντας κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένου ωραρίου μερικής απασχόλησης. Σκοπός είναι η ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και, κυρίως, η αποτροπή των εργοδοτών από τη συστηματική προσφυγή σε καταχρηστικού τύπου συμβάσεις «ψευδο-μερικής» απασχόλησης.

 

3) Με τη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται από φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καλλιεργείται συστηματικά κουλτούρα συμμόρφωσης και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Επίσης προχωράει με ορίζοντα τετραετίας η συνολική αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, αποκλειστικά, όμως, για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς εκεί βρίσκεται το κέντρο βάρους και η στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας.

4) Δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Ενισχύθηκε η αρμόδια υπηρεσία έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 ακόμη υπαλλήλους και πάγωσαν προσωρινά οι μετατάξεις προς άλλες υπηρεσίες, ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Έτσι θα εκδοθούν, άμεσα εντός Σεπτεμβρίου 65.850 συντάξεις χηρείας με το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης από 50% στο 70%.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναβαθμίζονται περαιτέρω οι ψηφιακές υποδομές, ώστε το πολύ σε δύο χρόνια από τώρα, το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδονται σχεδόν αυθημερόν.

5) Επιβάλλεται στον ΕΦΚΑ η υποχρεωτική κατάρτιση ισολογισμών. Όχι μόνο για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και επειδή η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και οι προοπτικές της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να εδράζονται στη βάση αξιόπιστων στοιχείων που αντανακλούν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του φορέα.

6) Καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική, μειώνοντας το επιτόκιο από 5% σε 3%, την οριστικά τελευταία ευκαιρία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία (120 δόσεις), η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

7) Επιβεβαιώνεται η στέρεη πεποίθηση του Υπουργείου για την αναγκαιότητα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ανόθευτου συνδικαλισμού, ως βασικές εγγυήσεις δημοκρατίας και κοινωνικής διαπραγμάτευσης σε κάθε προηγμένη χώρα. Παράλληλα όμως, γίνεται εναρμόνιση με τις επικρατούσες ευρωπαϊκές πρακτικές, δίνοντας στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Δημιουργείται Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων.

8) Προχωράει η αναβάθμιση και ολοκλήρωση του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (κωδικοποίηση ως ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), με σκοπό τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών, τη μετατροπή του σε ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό στη χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη) εργαλείο και την αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης και τον έλεγχο της αγοράς εργασίας.

9) Ο ΟΑΕΔ μπαίνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω ισχυρών συμπράξεων και συνεργασιών με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς. Διαμορφώνονται νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ενισχύονται τα προσόντα των ανέργων στο σύγχρονο τεχνολογικό, θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον, διασυνδέοντας τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

10) Στηρίζονται και ενθαρρύνονται καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η διυπουργική ομάδα Rebrain Greece υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, για την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain), την προσαρμογή της εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και καινοτομικού δυναμισμού.

11) Ενισχύεται το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και στηρίζεται η οικογένεια απέναντι στο δημογραφικό κίνδυνο με ένα συνεκτικό πλέγμα θεσμικών και οικονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα, ενώ μετά τη φετινή σημαντική αύξηση των κουπονιών (155 χιλ. έναντι 125 χιλ. πέρυσι), θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε κανένα παιδί πλέον να μην μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.

Προωθείται η Ανεξάρτητη Διαβίωση η Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία (θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, κ.λπ.) και εκπονείται η νέα «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά μετά το 2020 (EU post 2020)».

Διευρύνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ενδυναμώνεται η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας.

12) Αναβαθμίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξης Γυναικών (θύματα βίας) με πυκνό δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλη τη χώρα και αναβαθμίζεται η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνοδευόταν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και είχε συνεργασία με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης