Στην αύξηση του “κουμπαρά” του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 603 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ζήτησης για κεφάλαια κίνησης από τις επιχειρήσεις, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη, προβλέπει πως ο “κουμπαράς” του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που προ της απόφασης είχε να διαχειριστεί 400 εκατ. ευρώ, πλέον θα υπερδιπλασιασθεί και θα αγγίξει τα 1,003 δισ. ευρώ. Κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην κάλυψη των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η δανειοδότηση με το συνολικό ποσό των 2,6 δις. ευρώ 12.900 επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό τα 10 δις. ευρώ. Πλέον με την αύξηση του ποσού που θα διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα καλυφθούν κάποιες από τις εταιρείες που δεν κατάφεραν να λάβουν το δάνειο παρ’ ότι είχαν υποβάλει αίτηση. Δηλαδή η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν θα ανοίξει εκ νέου για να δεχθεί αιτήσεις αλλά τα επιπρόσθετα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το επιπλέον ποσό των 603 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αποτελεί κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ και των τραπεζών. Στον “νέο γύρο” εκταμιεύσεων το ποσοστό συνεπένδυσης  στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ αλλάζει και από 40% – 60% που είναι μέχρι σήμερα -με 40% από την ΕΑΤ και 60% από τις τράπεζες- παρέχεται η δυνατότητα αυτή η αναλογία να αλλάξει και να γίνει 5% από την ΕΑΤ και 95% από τις τράπεζες. Ενώ η μόχλευση εκτιμάται ότι θα είναι τέσσερις φορές πάνω από το ποσό που έχει δεσμευθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης