Σοβαρή περικοπή στα όρια που αφορούν τη ρύθμιση των επαγγελματικών δανείων καταγράφηκε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει σημείο ισορροπίας με τους Θεσμούς να μπορέσει στις 5 Απριλίου να επιτύχει την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ,

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρος των δανείων που θα μπορέσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 – 11 δισ. ευρώΟ κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση».

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 75% των δανειοληπτών με “κόκκινα” στεγαστικά χρωστούν έως 150.000 ευρώΣτον αντίποδα, λύσεις ρύθμισης σε “κόκκινα” δάνεια 10 – 11 δισ. ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και για τα οποία ο μόνος δρόμος θα ήταν ο πλειστηριασμός, θα δώσει το νέο πλαίσιο προστασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.
Παράλληλα, για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, εντάσσονται σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως εκτιμάται, στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου θα μπορέσει να υπαχθεί το 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ταξινόμηση των δανείων ανά κλίμακες των 25.000 ευρώ (έως 25.000, 25.000 – 50.000 κ.ο.κ.) που έκαναν οι τράπεζες προκειμένου να υπολογίσουν την περίμετρο αυτών που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, προκύπτει ότι το 75% των δανειοληπτών με “κόκκινα” στεγαστικά χρωστούν έως 150.000 ευρώ.

Το εύρος των δανείων που θα μπορέσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 – 11 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά θα μπορέσουν να επανέλθουν σε τακτική αποπληρωμή μέσω της ρύθμισής τους με μείωση επιτοκίου (από το 4% στο 2%), επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής (25 έτη), κρατική επιδότηση και “κούρεμα” της οφειλής πάνω από το 120% της σχέσης δανείου προς αξία ακινήτου.

Υπολογίζεται ότι με τον συνδυασμό των ανωτέρω που θα περιλαμβάνονται αθροιστικά στις ρυθμίσεις που θα γίνουν στους “κόκκινους” δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 50% έως 70% και μία δόση των 1.000 ευρώ θα μπορεί να πέσει στα 500 έως 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην κρίση και τη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών θα είναι ακόμη υψηλότερο ποσοστό “κουρέματος” σε οφειλέτες που θα κριθούν επιλέξιμοι για ρύθμιση του δανείου τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης