Στον «αναπνευστήρα» της κρατικής χρηματοδότησης μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά εργασίας, καθώς η επέλαση του κορωνοϊού σαρώνει την οικονομία. Πάνω από 1,7 εκατομμύρια μισθωτοί, δηλαδή το 80% των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας, προσδοκούν πλέον αντί μισθού μια έκτακτη επιδότηση από το κράτος, ύψους 800 ευρώ, η οποία θα δοθεί κατ αρχήν για μια περίοδο 45 ημερών.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν σταδιακά στον «πάγο» καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητα εξελίσσονται σε μεγάλους ασθενείς της πανδημίας, αφού πάνω από 800.000 επιχειρήσεις πλήττονται ή έχουν κλείσει προσωρινά, όπως επίσης και 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι πως πάνω από 450.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλλει το ειδικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη» ενώ περίπου 100.000 εργαζόμενοι έχουν κάνει και την δική τους δήλωση στην ειδική πλατφόρμα για τα 800 ευρώ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κωδικοποίηση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις-Όλες οι ειδικές ρυθμίσεις

Αναλυτικές πληροφορίες και πλήρης κωδικοποίηση, σχετικά με τις ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές σε ρύθμιση, υποχρεώσεις προς ΔΟΥ, επιταγές και ενοίκια. Ειδικότερα:

Ασφαλιστικές εισφορές – Οφειλές σε ρύθμιση

Οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 δύναται να καταβληθούν μέχρι 30/9/2020 και 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, πρέπει να καταθέσουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Η μη υποβολή εμπρόθεσμα των ΑΠΔ επιφέρει τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων απαιτητών την 31/3/2020 και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται για τρεις μήνες χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Εντάσσονται στις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις επιχειρήσεις και εργοδότες που :

   α) απασχολούν μισθωτούς με μισθό ή ημερομίσθιο σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση.

   β) έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/3/2020 και αναφέρονται στους πίνακες του Υπουργείου

   γ) αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα, από ενεργό κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, και είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.

Υποχρεώσεις προς ΔΟΥ – Βεβαιωμένες – Ληξιπρόθεσμες – Σε ρύθμιση

Παρατείνονται μέχρι 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα, οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), καθώς και όλες οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων που λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως 30/4/2020, επιχειρήσεων με ενεργό ΚΑΔ στις 20/3/2020 που αναφέρονται στον πίνακα του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναστέλλεται μέχρι και την 30/8/2020 η είσπραξη βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά την 11/3/2020 οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) και των άλλων βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων.

Έως την ίδια ημερομηνία (δηλαδή μέχρι 31/8/2020) και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων χρηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Αναστέλλονται οι καταβολές βεβαιωμένων οφειλών για κάθε αιτία (φόρος ΦΠΑ, ΦΜΥ, ρύθμιση κ.λπ.) και για τις επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από ενεργό κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.

Προσοχή: (Ισχύει για ΔΟΥ και Ασφαλιστικές εισφορές)

Οι επιχειρήσεις που για οιονδήποτε λόγο δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων (μετά την ολοκλήρωση των μέτρων), η παράταση/αναστολή παύει αυτοδίκαια και οι οφειλές βαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, βάσει της αρχικής ημερομηνίας βεβαίωσης.

Επιταγές

Κατά εβδομήντα πέντε ημέρες αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται και που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών ημερών από τη έκδοση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσω ειδικής εφαρμογής του Τειρεσία, ανεξαρτήτως εάν η επιχείρηση σήμερα περιλαμβάνεται στις πληττόμενες ή θα συμπεριληφθεί σε αυτές στο μέλλον.

Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ, θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και θα λάβουν φορολογικές αναστολές από 1/4/2020, εάν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο από το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου του 2019. Οι ειδικές ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο μέτρο θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Θα προβλεφθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κίνησης στους εκδότες ή / και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών για την διευκόλυνση της άμεσης αποζημίωσής τους.

Μείωση ενοικίου: Ποιοι εργαζόμενοι τη δικαιούνται – Τα βήματα

Μπερδεμένοι φαίνεται να είναι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες κατοικιών που προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποιος δικαιούται και ποιος όχι από εκείνους που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης να πληρώσει το μειωμένο ενοίκιο. 

Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δικαιούχοι του μειωμένου ενοικίου είναι μόνο εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους. Για παράδειγμα οι παρακάτω:

–    Εστιατόρια
–    Εμπορικά καταστήματα
–    Θέατρα
–    Κινηματογράφοι κ.λ.π.

Το ενοίκιο για όσους εργάζονταν στις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω κορονοϊού και έχουν κλείσει, πρέπει να είναι μειωμένο κατά 40% για δύο μήνες.  Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει ο πρόεδρο Κτηματομεσιτών Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιανος: «Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία τους υποχρεωτικά από το κράτος, δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου».

«Αρχισαν τα φέσια»

Η κατάσταση, πάντως, στα επαγγελματικά ακίνητα δεν είναι και τόσο καλή με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι με τα έσοδά τους να είναι μηδενικά, χρήματα για ενοίκιο δεν υπάρχουν. «Πλήρωσα ένα ενοίκιο αλλά από εδώ και πέρα δεν θα μπορέσω να πληρώσω», αναφέρει ο έμπορος ρούχων, Νίκος Τσαγκάρης.  Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ήδη ορισμένοι ενοικιαστές πιέζουν για μείωση του ενοικίου με πρόφαση τον κορονοϊό, παρά το ότι δεν ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες.

Ορισμένοι ενοικιαστές πιέζουν για μείωση του ενοικίου με πρόφαση τον κορονοϊό, παρά το ότι δεν ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες

 Πάντως σε γενικές γραμμές μείωση ενοικίου δικαιούνται:

α) Στους εργοδότες ή επιχειρήσεις εκείνες που έχει διακοπεί ή ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσια αρχής, είναι δικαιούχοι μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

   β) Αν ο εργοδότης – επιχείρηση κατέβαλε το σύνολο του μισθώματος της επαγγελματικής μίσθωσης (δηλ. 100%) συμψηφίζει στον μήνα Απρίλιο, καταβάλλοντας το 20% του ενοικίου τον μήνα Απρίλιο.

Στη «Διαύγεια» η υπουργική απόφαση για τα έντυπα που υποβάλλουν οι εργοδότες κατά περίπτωση

 Αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία τροποποιείται η αριθ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13.9.2019 (Β΄ 3520/19-9-2019) απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων “Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Συγκεκριμένα:

– Στο άρθρο 14 “Μεταβατικές διατάξεις-Εξαιρέσεις” προστίθεται παράγραφος 14.13, ως εξής: “14.13 Α. Σε εφαρμογή της ΠΝΠ Α΄ 64/14.03.2020 “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19” και, συγκεκριμένα, του άρθρου δεκάτου τετάρτου παρ. 2, που τροποποιεί την παρ. 2 του άρθρου 4 της ΠΝΠ Α΄ 55/11.03.2020, όπως ισχύει, οι εργοδότες που, έως τις 10/4/2020, με δυνατότητα παράτασης (σε περίπτωση παράτασης των έκτακτων και προσωρινών μέτρων), καθορίσουν, με απόφασή τους ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον- προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση -τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, υποχρεούνται να υποβάλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το “ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΝΠ (Α΄ 55/11.03.20)” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– Β. Για επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως προσδιορίζονται στο κεφάλαιο Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020), οι οποίοι θα συμφωνήσουν για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησής τους με εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, ισχύει η παρ. 3 του άρθρου 4 του κεφαλαίου Α.2 της ανωτέρω ΚΥΑ.

Για την κάλυψη των πρόσκαιρων αυτών αναγκών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι 10% των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν την πρόσκαιρη αυτή τηλεργασία, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, με το “ΕΝΤΥΠΟ 4.2 ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΤΟΥ ΚΕΦ. Α.2. ΤΗΣ ΚΥΑ 12998/232/23-3-2020 (Β’1078/28-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης, ένεκα συνταξιοδότησης.

– Γ. Ι. Σε εφαρμογή του άρθρου ένατου παρ. 1, 2 της ΠΝΠ Α΄ 68/20.03.2020, επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως προσδιορίζονται στο κεφάλαιο Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020) και, για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δύνανται να θέτουν σε εφαρμογή το σύστημα εργασίας με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, κατά το οποίο:

α) με περίοδο αναφοράς το μήνα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμένα και

β) ανά εβδομάδα εντάσσεται σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι, για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης, ένεκα συνταξιοδότησης.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας, να το δηλώσουν στο “ΕΝΤΥΠΟ 4.3: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9, ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΙΙ. Ειδικά, για επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως προσδιορίζονται στο κεφάλαιο Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020) και, για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ, μπορεί να γίνει εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του κεφαλαίου Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020).

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας, να το δηλώσουν στο “ΕΝΤΥΠΟ 4.3: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9, ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι, για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης, ένεκα συνταξιοδότησης.

– Δ. I. Σε εφαρμογή του άρθρου δέκατου της ΠΝΠ Α΄ 68/20.03.2020, κάθε εργοδότης ο οποίος, στο πλαίσιο του ότι η επιχειρηματική δραστηριότητά του πλήττεται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορονοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το υπουργείο Οικονομικών ή του ότι τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας και για όσο χρόνο υπάγεται στους σχετικούς ΚΑΔ, υποχρεούται, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού της μεταφοράς, να το δηλώσει στο “ΕΝΤΥΠΟ 4.4: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 10, ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι, για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης, ένεκα συνταξιοδότησης.

II. Ειδικά, για επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως προσδιορίζονται στο κεφάλαιο Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020) και, για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ, μπορεί να γίνει εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του κεφαλαίου Α.2. της αρ. πρωτ. 12998/232/23-3-2020 ΚΥΑ (Β’ 1078/28-3-2020).

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού της μεταφοράς, να το δηλώσουν στο “ΕΝΤΥΠΟ 4.4: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 10, ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι, για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης, ένεκα συνταξιοδότησης.

– Τέλος, συμπληρώνεται με τα ακόλουθα έντυπα το παράρτημα της αρ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄ 3520/ 19.9.2019) απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:

α) Προστίθεται “ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΝΠ (Α΄ 55/11.03.20)”.

β) Προστίθεται “ΕΝΤΥΠΟ 4.2 ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΤΟΥ ΚΕΦ. Α.2. ΤΗΣ ΚΥΑ 12998/232/23-3-2020 (Β’1078/28-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ”.

γ) Προστίθεται “ΕΝΤΥΠΟ 4.3: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ”.

δ) Προστίθεται “ΕΝΤΥΠΟ 4.4: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 10, ΠΝΠ (Α΄ 68/20-3-2020) ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ”.

Κατά τα λοιπά, ισχύει η αρ. πρωτ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (Β΄ 3520/19-9-2019) απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης