Η φοροδιαφυγή γίνεται από συγκεκριμένες τάξεις και ομάδες, υποστήριξε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2018 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενη στην «ταξικότητα» της φοροδιαφυγής η κ. Παπανάτσιου εστίασε «στις τάξεις εκείνες που δεν ήθελαν να πληρώσουν φόρους ούτε όταν η χώρα ευημερούσε, αυτές τις τάξεις που βρίσκουμε σήμερα στα Paradise Papers, Panama Papers, και διάφορα άλλα Papers”. Όπως είπε “οι ελίτ έβγαζαν τα λεφτά τους έξω κι άφηναν τα χρέη τους μέσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε στις «επιτυχίες» της σημερινής κυβέρνησης σε ότι αφορά την συλλογή φόρων λέγοντας ότι υπάρχει θεαματική βελτίωση στην είσπραξη του ΦΠΑ που οφείλεται κυρίως στην χρήση των πιστωτικών καρτών και των ηλεκτρονικών συναλλαγών “κι όχι στην αύξηση των συντελεστών του”.

Όπως είπε χάρη στην «πολιτική μας βούληση» η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 20%, περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης εντάθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι. Το 8μηνο του 2017 έγιναν 16.640 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2,6 δισ. ευρώ πρόστιμα, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, ενώ το καλοκαίρι έγιναν 40.000 έλεγχοι αντί για 4.000 που γίνονταν παλαιότερα.
«Συνολικά έχουμε βεβαιωμένα 3 δισ. ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις» είπεη υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ΣΔΟΕ καταγράφει σημαντικές επιτυχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην φοροδιαφυγή της «ελίτ» η ίδια απέδωσε το «υπέρογκο χρέος της χώρας» ενώ τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση έκανε πιο δίκαιους και νοικοκυρεμένους προϋπολογισμούς.

“Με τον προϋπολογισμό του 2018 τελειώνει ο κύκλος των Μνημονίων. Εμείς αποκαταστήσαμε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, εμείς βελτιώσαμε την συλλογή των φόρων” υποστήριξε η κ. Παπανάτσιου.

Η ίδια επανέλαβε ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος τότε θα είναι εφικτή η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% (σ.σ. εκεί δηλαδή που ήταν το 2014).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης