Σε ισχύ είναι πέντε ρυθμίσεις οφειλών που προκλήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας, για τους πληττόμενους επαγγελματίες.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η λήξη της αναστολής πληρωμών των εισφορών του διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαΐου του 2020, τον Απρίλιο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το τελευταίο διάστημα “τρέχουν” και οι ακόλουθες ρυθμίσεις για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, ανά κατηγορία οφειλών:
 
*Υπό αναστολή εισφορές Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020: Μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 µπορούν να καταβληθούν οι εισφορές των πληττόµενων επαγγελµατιών της περιόδου Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020. Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές µε τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις µπορούν να εξοφληθούν σε έως 12 άτοκες ή σε 13 έως 24 έντοκες δόσεις. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση υποβάλλεται µέχρι την 31η Ιουλίου.

*Δόσεις ρυθµίσεων περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020: Όσοι από τους πληττόµενους επιχειρηµατίες-οφειλέτες έχασαν τη ρύθµισή τους το χρονικό διάστηµα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020 έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθµισης µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθµιση συνιστά η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του µηνός Νοεµβρίου 2020.
 
*Δόσεις Νοεµβρίου-Δεκεµβρίου 2020: Για τους επιχειρηµατίες για τους οποίους ανεστάλη −µε κρατική εντολή− η δόση του Νοεµβρίου έχει πλέον καταληκτική ηµεροµηνία καταβολής την 31η Δεκεµβρίου 2020, ενώ η δόση του Δεκεµβρίου την 31η Ιανουαρίου 2021. Αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ηµεροµηνίες των επόµενων δόσεων και, κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθµίσεις παρατείνεται κατά δύο µήνες.

* Μισθώµατα προς e-ΕΦΚΑ: Οι ληξιπρόθεσµες οφειλές πληττόµενων ενοικιαστών προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που αφορούν µισθώµατα ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού, διαβιβάζονται για είσπραξη στο ΚΕΑΟ. Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την εν λόγω οφειλή τους ή να υπαχθούν σε ρύθµιση στο ΚΕΑΟ.
 
* Οφειλές υπαγόµενες στις 120 δόσεις: Καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση των 120 δόσεων µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΚΕΑΟ είναι η 30ή Απριλίου 2021 (αντί της 31ης Δεκεµβρίου 2020), προκειµένου οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και αγρότες να µη χάσουν το δικαίωµα υπαγωγής στη ρύθµιση για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε µη ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης της οφειλής τους από τον e-ΕΦΚΑ. Βασικός όρος είναι να έχουν υποβάλει αίτηµα προσδιορισµού των οφειλών έως τις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης