«Έπειτα από χρόνια στον ρόλο του οικονομικού παρία, η Ελλάδα επιστρέφει για να κερδίσει εκ νέου τον διεθνή σεβασμό» γράφουν οι «Financial Times».

«Όταν οι επενδυτές ανέμεναν τον Μάρτιο για να επενδύσουν σχεδόν 12 δισ. ευρώ για το νέο ελληνικό κρατικό ομόλογο, ήταν μια στιγμή ορόσημο για την Ελλάδα, η οποία προσπαθούσε ανακτήσει το οικονομικό της κύρος έπειτα από τρεις διασώσεις σε λιγότερο από μία δεκαετία» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το spread μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των γερμανικών – ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά και εκφράζει την πολιτική ένταση της Ευρωζώνης- έπεσε κατά 70 μ.β. στο 3,3%. Το ΔΝΤ περιμένει την αναλογία χρέους-ΑΕΠ να πέσει εφέτος στο 176%, έχοντας αγγίξει το 2018 το 188%, ενώ οι προσπάθειες της χώρας για τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών έχουν αποδώσει, παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα ρεκόρ.

Η οικονομική βελτίωση συμβάλλει στη διάσωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία κατέρρευσε το 2015 και τώρα ανακάμπτει για να ξαναβρεί τις επενδυτικές της δυνατότητες. Παρόλο που παραμένει στην κατηγορία «junk», η Ελλάδα αναβαθμίστηκε και πάλι από τον οίκο Moody’s τον Μάρτιο και η αγορά χρέους της ενισχύθηκε επίσης από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες της Ευρωζώνης, οι οποίες τροφοδότησαν μια γενική πτώση των αποδόσεων σε όλη τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης