Έντονη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή σκηνή σχετικά με το σενάριο μιας νέας τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία.
Όπως αναφέρει η «Handelsblatt», οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτωνΣύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο μεγάλος όγκος των ελληνικών κόκκινων δανείων και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν έναν νέο κύκλο ανησυχιών περί αποσταθεροποίησης.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» τονίζει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η «Handelsblatt», οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, υπάρχει έντονη πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

«Μαζί πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» υποστηρίζει η εφημερίδα. Σε δηλώσεις του, υψηλόβαθμος τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη τονίζει πως «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».

Για την Αθήνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια που ανέρχονται σε 88,6 δισ. ευρώ παραμένουν μη εξυπηρετούμενα ή εκτιμάται πως είναι επικίνδυνα.

Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Handelsblatt» εκτιμά ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν συνιστά απλώς και μόνο αποτέλεσμα της ύφεσης που διήρκεσε οκτώ έτη. Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της απροσεξίας τους να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Έπειτα από το τραπεζικό sell off της περασμένης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επί τάπητος έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο ένα πλάνο ελάφρυνσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δημιουργία μιας «παραλλαγής» της «bad bank». Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, με αφορμή τον προϋπολογισμό.
Αυτό διότι η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις της, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης