Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θόδωρος Φέσσας, στην ομιλία του στο 28ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην εικόνα της χώρας τον Αύγουστο του 2018, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, τόνισε: «Πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο, διότι οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τότε, δεν είναι ούτε λίγες ούτε αμελητέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όποιος θεωρεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους».

Ο ίδιος συνέχισε, ότι πισωγύρισμα σε ρυθμίσεις και πρακτικές του παρελθόντος αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Ο Θ. Φέσσας τόνισε, ότι η οικονομία μας σταθεροποιείται και βελτιώνεται. «Η ανάκαμψη, όμως, στηρίζεται περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η εσωτερική ζήτηση παραμένει υποτονική. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κινείται ακόμη σε αρνητικό επίπεδο. Η οικονομία πάσχει από υποτονική ιδιωτική δαπάνη για κατανάλωση και επενδύσεις, η αποταμίευση παραμένει αρνητική και, βέβαια, οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας είναι, έτσι, σε αναντιστοιχία με την τεράστια ώθηση που απαιτείται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Επενδύσεις που να ενσωματώνουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου σε εξωστρεφείς κατά κανόνα δραστηριότητες. Επενδύσεις που να οδηγούν σε ταχύτερη απορρόφηση της μεγάλης διαθρωτικής ανεργίας που πλήττει τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης