Από τον τρέχοντα μήνα θα “τρέξει” η επιδότηση –κατά το ήμισυ –  των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης των μισθωτών έως 25 ετών. Το εν λόγω μέτρο ισχύει τυπικά από την 1η/1/2019, αλλά, θα έχει εφαρμογή για μισθολογικές περιόδους απασχόλησης από τον Ιούνιο 2019 και εφεξής

Η επιδότηση αυτή θα ανέλθει στο 50% των εν λόγω εισφορών και αφορά στους αμειβομένους με βάση κάθε σύμβαση εργασίας (αορίστου, ορισμένου χρόνου, πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής εργασίας κλπ,).  Υπολογίζεται, μάλιστα, όχι μόνο επί των τακτικών αποδοχών αλλά και των αποδοχών ασθενείας και τα bonus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης, δεν πρέπει να έχει υποστεί τρεις κυρώσεις για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης αποκλείονται από την επιδότηση εισφορών όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν επιχορήγηση από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού ή του ΕΣΠΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο την οποία εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ξεκαθαρίζεται πως από 1/1/2019 τίθεται σε ισχύ πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά στις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Έτσι, οι εργοδότες θα καταβάλλουν το υπόλοιπο 6,66% υπέρ της κύριας σύνταξης του εργαζομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδότηση αφορά στους αμειβόμενους με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

Τρεις προϋποθέσεις

Δικαιούχοι υπαγωγής στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

* Θα πρέπει να ασκούν οικονομική δραστηριότητα και να δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

* Να απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή με ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

* Να τηρούν την εργατική νομοθεσία. Ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος του οι κυρώσεις.

Αποκλείονται από το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών οι εργοδότες των επιχειρήσεων που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι αποκλείονται από την ένταξη σε πρόγραμμα ή την υπαγωγή σε καθεστώτα ενίσχυσης, που χρηματοδοτούνται από ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους, εάν έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο  ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής:

– Τρεις  πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, όπως εκάστοτε ισχύει, ως “υψηλής” ή “πολύ υψηλής” σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις διενεργηθέντες ελέγχους, ή

– Δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο διενεργηθέντες ελέγχους.

Οι προαναφερθείσες κυρώσεις πρέπει να έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ.

Ο έλεγχος για την επιβολή των προαναφερθεισών κυρώσεων πραγματοποιείται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων διαχείρισης και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Μέχρι τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο δυνητικός δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος του οι εν λόγω κυρώσεις.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, καταβάλλεται μειωμένη κατά 6,66% επί των πάσης φύσεως μεικτών αποδοχών.

Επισημαίνεται ότι, η εν λόγω  επιδότηση εργοδοτικών εισφορών αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης, ενώ δεν επέρχεται καμία τροποποίηση στα λοιπά ποσοστά ασφαλίστρων (δηλ. για επικουρική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και συνεισπραττόμενους κλάδους) τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν κατά τα γνωστά.

Κατά συνέπεια, το ποσοστό κλάδου κύριας σύνταξης της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς εργοδότη μετά την προβλεπόμενη μείωση για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διαμορφώνεται ως εξής:

Η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένων εργοδοτικών εισφορών οριοθετείται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας του εργαζόμενου/ης νέου/ας κάτω των 25 ετών και μέχρι το μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του/της εν λόγω εργαζόμενου/ης.

Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η εν λόγω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 01/01/2019 και έπειτα.

Επίσης, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου σύνταξης ισχύει για κάθε τύπο αποδοχών (τακτικές, ασθένειας , bonus κ.λ.π.).

Διευκρινίζεται ότι η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των εργαζομένων που υπάγονται στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα  παραπάνω, θα έχει εφαρμογή για μισθολογικές περιόδους απασχόλησης από  τον Ιούνιο 2019 και εφεξής.

Η υποβολή των ασφαλιστικών στοιχείων μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων., διέπεται από τις ισχύουσες από τη νομοθεσία διατάξεις και πραγματοποιείται στις ημερομηνίες που ορίζονται σε Γενικά Έγγραφα της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. που εκδίδονται κάθε έτος.

Συγκεκριμένα, η Α.Π.Δ. υποβάλλεται από τους εργοδότες αποκλειστικά μέσω διαδικτύου από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης. Μετά τη λήξη της οριζόμενης προθεσμίας, η υποβολή της, πραγματοποιείται με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Ε.Φ.Κ.Α., της έδρας του εργοδότη.

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ., επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, από την επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία καταβολής τους.

Στην περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, επιβάλλονται μόνο στις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και όχι στις επιδοτούμενες.

Αν ο εργοδότης καταβάλει πλήρη ασφαλιστική εισφορά για μισθωτό που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, μπορεί να αιτηθεί τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του επιδοτούμενου μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς, είτε από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας, είτε από την 01/01/2019 αν η πρόσληψη προηγείται της έναρξης του προγράμματος.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς και έχουν υποβάλει Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων από τον Ιανουάριο του 2019 χωρίς της χρήση του ποσοστού της επιδότησης, θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Υπηρεσία Μισθωτών Ε.Φ.Κ.Α., υποβάλλοντας Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης Α.Π.Δ. (Δ.Μ.Σ.Α.).

Για τη διαχείριση αυτών των περιπτώσεων, περαιτέρω οδηγίες θα δοθούν με νεότερο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων.

Ο εργοδότης μπορεί  μετά από αίτηση του να λαμβάνει βεβαίωση περί υπαγωγής του στο πρόγραμμα μειωμένης καταβολής εργοδοτικής εισφοράς. Για την χορήγηση της βεβαίωσης προαπαιτείται έλεγχος της ορθότητας στο πρόγραμμα επιδότησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης