Σημαντικές περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων κυοφορούνται στο παρασκήνιο των συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα. Μπορεί να μην είναι άμεση μνημονιακή υποχρέωση της χώρας προς το παρόν, αλλά οι επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Το υπουργείο Εργασίας είναι βεβαίως ο αποδέκτης των πιέσεων και σχεδιάζει τις δικές του προτάσεις, γνωρίζοντας καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα.

Οι δανειστές θεωρούν τη κρατική δαπάνη για τις πρόνοιες υψηλή και έχουν ζητήσει την περικοπή της. Ακόμη δεν έχουν απαιτήσει συγκεκριμένες μειώσεις αλλά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος αυτό κύκλος θα ανοίξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ δεν έχει πάψει να θεωρεί αναγκαία την περικοπή 23% της κρατικής δαπάνης για τα αναπηρικά επιδόματαΠρώτα φαίνεται ότι θα απαιτηθεί να επανεξεταστούν τα αναπηρικά επιδόματα.
Το ΔΝΤ δεν έχει πάψει να θεωρεί αναγκαία την περικοπή 23% της κρατικής δαπάνης για τα αναπηρικά επιδόματα, δηλαδή μείωση από τα 860 εκατ.ευρώ στα 660 εκατ. ευρώ. Έχουν παράλληλα, την πεποίθηση ότι μέρος των δικαιούχων έχει τη δυνατότητα να εργαστούν, αλλά είτε εργάζονται στη μαύρη αγορά εργασίας, είτε βολεύονται με την επιδοματική πρόσοδο.

Ακολούθως θα ζητηθεί να εξεταστούν τα οικογενειακά επιδόματα και ειδικότερα αυτά που αφορούν τα παιδιά. Θα διατηρηθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα και σε ποιο ποσοστό;

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι κάθε είδους παροχές, όπως τα επιδοτούμενα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα εκπαιδευτικά επιδόματα, που λαμβάνουν κυρίως φοιτητές.

Τέλος, από «κόσκινο» θα περάσουν και τα στεγαστικά επιδόματα κάθε είδους.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναμένεται επαναξιολόγηση των δικαιούχων και κατόπιν περικοπή της συνολικής δαπάνης κατά ένα ποσοστό.

Κι όλα αυτά μέχρι το επερχόμενο φθινόπωρο, ώστε οι περικοπές να ισχύσουν από το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης