Εγκρίθηκε το κοινωνικό μέρισμα για επιπλέον 1 εκατομμύριο πολίτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ. Αρχικά είχαν αποκλειστεί από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και έχαναν το βοήθημα, ωστόσο το λάθος εντοπίστηκε στην εφαρμογή υποβολής της αιτήσεως από το υπουργείο Οικονομικών και πλέον δόθηκε έγκριση στους δικαιούχους, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της εφαρμογής.

Υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι δικαιούχοι των ΑμεΑ, αφού υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το χρηματικό ποσό που σε κάποιους δικαιούχους φτάνει μέχρι και τα 700 ευρώ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τις τελευταίες διορθώσεις που έκαναν οι δικαιούχοι, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, αυξήθηκαν κατά 20.000 οι εγκεκριμένες αιτήσεις δικαιούχων ΑμεΑ που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις τους υποσχέθηκαν ότι μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος θα μοιραστεί ένα ποσό κοντά στα 200 εκατ. ευρώ σε 300.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δύο είναι οι κατηγορίες των ΑμεΑ που ενώ αρχικά απορρίφθηκε η αίτησή τους για το κοινωνικό μέρισμα, τώρα γίνεται δεκτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των δικαιούχων, οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Χιλιάδες πολίτες δεν ανέγραψαν το ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους καθώς δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης, επέτρεπε να κάνει κάποιος το λάθος αφήνοντας κενό τον ΑΦΜ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑμεΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους δικαιούχους που είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη όπως προέβλεπε το σχετικό κριτήριο μέσω του οποίου πιστοποιούνταν η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικαιροποίησε τις τελευταίες ημέρες τη λίστα των τελικών δικαιούχων «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ. Εκτιμάται ότι το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση, θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα.

Μετά τις διορθώσεις που έγιναν όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες, δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Ακόμη όμως και αν οι διορθώσεις που έγιναν αποδειχθούν ξανά ελλιπείς όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης που έχει προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Τα αιτήματα, συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης