Μειώσεις που φθάνουν έως και στο 71,56% του σημερινού προστίμου των 10.550 για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα έρθει την άλλη εβδομάδα στην βουλή.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο» η κ. Αχτσιόγλου ανάφερε πως «Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη τα νέα πρόστιμα ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης πρόσληψης του ανασφάλιστου είναι τα ακόλουθα:

-7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση

-3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

Η Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες.
Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων».

Με την μεταρρύθμιση αυτή «δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον», όπως τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης