Μέσα στον Μάιο οι τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν στην εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) μια νέα δέσμη προτάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και συγκεκριμένα το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Ας σημειωθεί πως το θέμα αυτό, στο οποίο ενεργά μετέχει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), απασχόλησε έντονα τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της αντιπροεδρίας και των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικείμενη έξοδος από το μνημόνιο θέτει επί τάπητος την ανάγκη για τις τράπεζες να δανειοδοτηθούν φθηνά. Τούτο θα προκύψει εν πολλοίς από την αξιολόγησή τους, η οποία τοποθετείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από τους οίκους αξιολόγησης, παρά την πρόοδο που πραγματοποιούν οι ελληνικές τράπεζες καθημερινά και την οποία κατέγραψαν και τα πρόσφατα stress tests.

Όπως όμως επισημαίνουν έμπειροι τραπεζίτες, τούτο (το χαμηλό rating των τραπεζών) αποτελεί το αποτέλεσμα των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ημερολογιακά τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως μπορεί να έχουμε δύο και όχι μία χαλάρωση μέχρι τον Αύγουστο που η χώρα ολοκληρώνει το πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μία πριν από το Eurogroup του Ιουνίου (21.06) και μία ακόμη προς τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως η πρότασή τους θα εστιάζει κυρίως στη χαλάρωση των capital controls σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.

Εξηγούν στη «Ν» πως, σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, η χρήση μετρητών έχει έτσι κι αλλιώς περιοριστεί από την εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών στο πλαστικό χρήμα και πάντως η χρήση μετρητών δεν βελτιώνει καμία παραγωγική διαδικασία.

Συγχρόνως, τα χρέη των νοικοκυριών είναι μεγάλα και αυτό εμποδίζει τα χρήματα να έρθουν από τα στρώματα στα γκισέ των τραπεζών, παρά τις όποιες προσπάθειες.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό αυτές να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, αντισταθμίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τα οποία ούτως ή άλλως δημιουργούν μεγάλη δυσαρμονία στη λειτουργία τους.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης