Εξαίρεση των επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον υπολογισμό του ελλείμματος κάθε χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας δύο προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΤΕΕ με θέμα «Η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων».

Ο κ. Στασινός μίλησε για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τόσο στο παρελθόν όσο και στην τρέχουσα περίοδο και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΤΕΕ ξέρει και μπορεί να υλοποιήσει το έργο των θεσμικών αλλαγών και της κατάρτισης των νέων κανονισμών και προτύπων ενεργειακής εξοικονόμησης, αρκεί να αναλάβει την πρωτοβουλία η πολιτεία να μας αναθέσει τη δουλειά» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το Επιμελητήριο «με την εργασία εκατοντάδων εθελοντών λαμπρών επιστημόνων έχει δημιουργήσει το σχετικό λογισμικό».

 

«Όσα περισσότερα δώσουμε τώρα για ενεργειακή εξοικονόμηση τόσα περισσότερα θα γλυτώσουμε στο μέλλον» είπε ο κ. Στασινός αναφερόμενος σε πρότασή του να εξαιρεθούν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τονίζοντας: «Καμία κοντόφθαλμη δημοσιονομική πολιτική δεν λαμβάνει υπόψιν τις εξωτερικότητες, όπως οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή που θα επιβαρύνουν μοιραία τις επόμενες χρήσεις και τις επόμενες γενιές και θα αυξήσουν εντέλει το χρέος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ακόμη, επισήμανε ότι οι διατιθέμενοι πόροι δεν αρκούν για τα αναγκαία εκτεταμένα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, όσα προγράμματα τύπου «εξοικονομώ» και να προγραμματιστούν για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η χώρα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους έως το 2030. «Το δημοσιονομικό κόστος ανά έτος είναι μικρό μπροστά στις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα για τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής για την ανάπτυξη και υλοποίηση των αναγκαίων έργων και προγραμμάτων.

Ο κ. Στασινός παρουσίασε δύο συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:

– Η πρώτη ένα έξυπνο και δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο, που θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους πολλαπλασιαστικά, όχι σαν επιδότηση, αλλά σαν εγγύηση σε σχήματα με ιδιωτική συμμετοχή. «Να κάνουμε μόχλευση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε με ιδιωτικούς πόρους και συνδυασμό έξυπνων χρηματοοικονομικών εργαλείων» σημείωσε.

– Η δεύτερη τη δημιουργία κινήτρων, ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε οικονομική οντότητα να μπορεί να επενδύσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου που διαθέτει, με συγκεκριμένα κίνητρα: Φορολογικά κίνητρα, στο πλαίσιο μίας νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα, οι δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης να εκπίπτουν από το εισόδημα και οι αποσβέσεις επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο συντελεστή απόσβεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης