Σε έκτακτο Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει στην ατζέντα του το θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της real, τρία κράτη-μέλη προέβαλαν αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης».

Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης