Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018, παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον Διοικητή του, Στυλιανό Πλιάκη.

Οι πρώτοι βασικοί στόχοι του Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι:
-η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
-η διαχείριση και η πληρωμή του νέου Επιδόματος Παιδιού
-η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
– η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας με έμφαση στο παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για πρώτη φορά το νέο κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε δυο πυλώνες και είναι όλο ψηφιακό. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ με 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις.

Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του”, δήλωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Πηγαίνεις ως Έλληνας πολίτης στο Κέντρο Κοινότητας με το ΑΦΜ σου ή τον ΑΜΚΑ σου και ρωτάς: “Tι επιδόματα μπορώ να πάρω; Τι υπηρεσίες δικαιούμαι; Σε ποια προγράμματα μπορώ να συμμετάσχω, ανεργίας, εκπαίδευσης, εξειδίκευσης»; Ο υπάλληλος βλέπει στην οθόνη την κατάστασή σου και σου απαντά. Συγχρόνως σε βοηθάει να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αίτηση μπορείς να την κάνεις και από το σπίτι σου. Μόλις γίνει η αίτηση, μεταβιβάζεται αμέσως στο σύστημα του ΟΠΕΚΑ και αρχίζει η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου. Την στιγμή που κάνεις την αίτηση μπορεί το σύστημα να δείξει αν είσαι δικαιούχος ή όχι, τι ποσό θα πάρεις και πότε στο λογαριασμό που έχεις δηλώσει», πρόσθεσε η αν. Υπουργός.

O Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στυλιανός Πλιάκης δήλωσε ότι ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει σταδιακά δέσμη 6 παροχών:

1. Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.

2. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93 ν. 4387/2016.

4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.

5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης