Μετά τις αποκαλύψεις και τις σχετικές επιβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αναφορικά με την έκδοση σύνταξης που ανερχόταν στο ποσό των 23.900 ευρώ, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις που θα φτάνουν το ύψος των 6.800 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσω συνέντευξής του  αποκάλυψε ότι βρήκε απόφαση για έκδοση σύνταξης ακόμη και 23.900 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι «ήταν έτοιμες να εκδοθούν υψηλές συντάξεις και το κακό θα ήταν ανεπανόρθωτο».

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 τον μήνα, 24.000 τον μήνα. Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» σημείωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση», ενώ επεσήμανε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος, αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» σημείωσε.

«Έδωσα προφορική εντολή για τη μη έκδοση συντάξεων άνω των 10.000 ευρώ» ανέφερε και έκανε λόγο για αβλεψία και αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει συντεταγμένη διαδικασία για την αλλαγή του νόμου. 

«Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος, αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στις δηλώσεις Βρούτση για υψηλές συντάξεις

Σε απάντηση δηλώσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για το θέμα των συντάξεων -με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων προκύπτουν συντάξεις από 8.000 έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως-, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής:

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

»Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης