Υπέρ της συμφωνημένης για το 2019 περικοπής των συντάξεων τάχθηκε εμμέσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε κατά την πρόσφατη κοινή επίσκεψη των κλιμακίων του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, συζητήθηκαν με τις ελληνικές αρχές όλες οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα για τις συντάξεις ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πρόκειται για περικοπές που συμφωνήθηκαν το 2017, «δεν πρόκειται για νέο μέτρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα βελτιώσει τις προοπτικές για την Ελλάδα και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές.

Επίσης, τόνισε ότι θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο υπέρ των μη συνταξιούχων, επιτρέποντας παρεμβάσεις όπως η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος ανέφερε ότι η επόμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί το 2019.

Τσακαλώτος: Όλα για τις συντάξεις θα κριθούν στις συζητήσεις με τους θεσμούς



«Περιμένω με ανυπομονησία τις συζητήσεις για τις συντάξεις ώστε να βρεθεί μία αποδεκτή λύση», παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το Λονδίνο και το επενδυτικό road show της ΕΧΑΕ, ενώ έκανε σαφές πως έθεσε το θέμα σε όλα τα πολιτικά επίπεδα.

​«Περιμένω με ανυπομονησία τις συζητήσεις για τις συντάξεις ώστε να βρεθεί μία αποδεκτή λύση», παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΕιδικότερα ειδικά για το θέμα των συντάξεων ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι το θέμα τέθηκε τόσο στον Επίτροπο Μοσκοβισί όσο και στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, συμπληρώνοντας πως παρουσίασε στοιχεία για την υπεραπόδοση. Ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μία «αποδεκτή λύση».

«Θα εξηγήσουμε σε όλους τι έχουμε να κάνουμε, δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε επενδυτές», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Και συνέχισε λέγοντας: «δεν καταλαβαίνω γιατί η περικοπή των συντάξεων έχει συμβολική σημασία, αφού δεν θα βελτιώσει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε το βασικό ελληνικό επιχείρημα, ότι δηλαδή η μη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις δεν επηρεάζει λόγω της φυσικής γήρανσης του πληθυσμού διαρθρωτικά την οικονομία. Δεν επηρεάζει δηλαδή, εξήγησε, μακροχρόνια το 2030, ή το 2040 και αυτό δείχνουν τα στοιχεία που εστάλησαν στους θεσμούς.

Επισήμανε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία απαιτεί συζητήσεις και εύρεση κοινού τόπου. Τέθηκε το θέμα και η ελληνική πλευρά με στοιχεία και πίνακες θα συζητήσει εποικοδομητικά το θέμα, είπε.

Για το ΔΝΤ δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι πλέον το Ταμείο συνεχίζει να διαφωνεί (σ.σ. δηλαδή να επιμένει ότι υπάρχει διαρθρωτικό θέμα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους και του συνταξιοδοτικού).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης