Το τι θα γίνει με τα προνομοθετημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 (περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου), είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ είναι υπέρ της εφαρμογής τους προκειμένου να ελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για ευρύτερα αναπτυξιακά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν έχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να εφαρμόσει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, πιο συνολικά, αλλά είναι θέμα Ελλάδας και Ευρωπαίων».

Κληθείς να διευκρινίσει τον ρόλο που κατέχει πλέον το Ταμείο και το κατά πόσο μπορεί να επιβάλει μέτρα στην Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα μέλη μας. Οι πολιτικές είναι δικές τους και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχουμε σε ισχύ πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ελλάδα. Διενεργούμε μία μεταμνημονιακή εποπτεία (post-program monitor arrangement), που περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων μας.
(Στο πλαίσιο αυτό), εξετάζουμε την οικονομία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και προσφέρουμε την ανάλυσή μας. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα κράτη – μέλη μας. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα», επανέλαβε.

«Τα προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα χρηματοδότησης που χορηγούμε δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα διότι δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, ο κ. Ράις δήλωσε ότι δεν έχει υπόψιν του την ακριβή ημερομηνία, αλλά εκτιμά πως η επόμενη επίσκεψη θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης