Μέχρι αύριο, Παρασκευή 18 Μαρτίου, θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Μαρτίου 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτών, δηλαδή ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Αμέσως μετά και συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαΐου, όσοι μη μισθωτοί είδαν στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ «χρεωστικό υπόλοιπο», θα πρέπει να καταβάλουν την 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις εξόφλησης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρεωστικό υπόλοιπο» έχουν τρεις βασικές κατηγορίες αυτασφαλισμένων :

· Όσοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 7032 ευρώ αν είναι επαγγελματίες). Δεδομένου ότι οι εισφορές του 2017 υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015, οι ασφαλισμένοι αυτοί κατέβαλλαν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που έπρεπε.
Εφεξής πρέπει να καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών (βάσει του εισοδήματος 2015) και καταβλητέων (βάσει εισοδήματος 2016) εισφορών.

· Όσοι έκαναν μερική καταβολή. Ως τέτοια θεωρείται η καταβολή 1 ευρώ έως 54 ευρώ (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΟΓΑ) και 158 ευρώ/μήνα (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ, ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ με πάνω από 5 έτη ασφάλισης), αν και έπρεπε να γίνει καταβολή υψηλότερου ποσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· Όσοι δεν έκαναν καμία καταβολή. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι χρωστάνε όλες τις εισφορές του 2017, όπως αυτές έχουν προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό τους βάσει του καθαρού εισοδήματος του 2016.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να εξοφλήσουν το “χρεωστικό υπόλοιπο” τους έως στις 28 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι επόμενες δόσεις έχουν ήδη καθορισθεί για την τελευταία εργάσιμη μέρα καθενός από τους επόμενους μήνες μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η καταβολή τους πρέπει να γίνεται παράλληλα, αν και όχι με την ίδια προθεσμία, με τις μηνιαίες καταβολές για τις τρέχουσες εισφορές του 2018.

Δεν έχει, όμως, αποσαφηνισθεί, αν και οι επόμενες τρέχουσες εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται στα μέσα κάθε μήνα και όχι κατά την τελευταία εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο μήνα.

Η αλλαγή αυτή συνέβη για τις εισφορές του Μαρτίου, λόγω της τεχνικής αναστάτωσης που προκάλεσε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Έτσι αντί για τις 30 Απριλίου, οι εισφορές του Μαρτίου 2018 θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 18 Μαΐου.

Με βάση αυτή την αλλαγή, οι εισφορές του Απριλίου 2018 θα πρέπει να καταβληθούν έως τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή γύρω στις 15 του μηνός αυτού και όχι έως τις 31 Μαΐου, όπως θα συνέβαινε, αν δεν είχε προκύψει η προαναφερθείσα αναστάτωση λόγω εκκαθάρισης.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το αν θα μετακινηθεί σε μόνιμη, πλέον, βάση η τακτική ημερομηνία καταβολής των εκάστοτε μηνιαίων τρεχουσών εισφορών κατά 15 μέρες (δηλαδή να γίνεται στα μέσα του μεθεπόμενου μήνα) ή θα επανέλθει στο προηγούμενο μοτίβο (στα τέλη του επόμενου μήνα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης